Román dokumentumfilm nyerte a Lux közönségdíjat

A Kollektíva című román dokumentumfilm nyerte el a 2021-es Lux közönségdíjat, a produckió rendező-producerének, Alexander Nanaunak az Európai Parlament elnöke, David Sassoli adta át az elismerést.

A díjat átvevő Alexander Nanau az ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a tragéda áldozatai és családjaik, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg. „Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. … Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni. Az önök kötelessége, hogy támogassák polgárainkat, szabályozzák a kultúrára és az oktatásra fordított kiadásokat, valamint megvédjék az újságírást” – mondta.

„Az elmúlt nehéz időszak után mindenki szeretne mihamarabb emberek között lenni, nem pusztán az eleve vitának teret adó helyeken, hanem például a moziban is. A kultúra és a mozi nem csupán kreativitásunk vagy gazdasági erőnk kifejezői, hanem társadalmaink sokszínűségét és demokratikus hajtóerejét is megmutatják” – mondta David Sassoli, amikor átadta a díjat a hibrid formában rendezett ünnepségen.

A másik két döntős Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek, és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című filmje volt. A végső rangsor a közönség és a képviselők fele-fele arányban beszámított értékeléseinek összesítése alapján alakult ki.

A Covid19-járvány a kreatív- és filmiparra is komoly csapást mért. A három döntős alkotást pár helyen lehetett csak vetíteni, elsősorban online vetítéseket és eseményeket rendeztek. A közönség május 23-ig, a képviselők pedig június 8-ig értékelhették a filmeket.

A Kollektíva (Colectiv) címe egy bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült. A dokumentumfilm egy újságírócsoportot követ, akik azt vizsgálják, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek. A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót fed fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket.

A filmet idén a legjobb nemzetközi film és a legjobb dokumentumfilm kategóriákban Oscar-díjra jelölték.

Az egyedülálló, páneurópai LUX közönségdíjat a Parlament és az Európai Filmakadémia az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal közösen adja át. A díj célja, hogy népszerűsítse és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye az európai filmeket. A Parlament 2007 óta segíti a jelölt alkotások terjesztését azzal, hogy az Unió 24 nyelvén feliratozza őket.

A díjat rendszerint olyan filmek kapják, amelyek aktuális politikai és társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet és ösztönzik az európai értékekről folytatott vitát.

  • Megosztom