Robot tudósít a tudományos hírekről

Sokszor olvasni mostanában arról, hogy milyen területeken váltják le a robotok az embereket, egy új kezdeményezés keretében pedig úgy tűnik, ha nem is teljes egészében, de már a tudományos beszámolók bemutatásában is sikerül bevetni a mesterséges intelligenciát. A hvg.hu összeállítása szerint Kínában a legújabb tudományos felfedezésekről tudósító robotot állítottak szolgálatba.

A Hsziaoke (Xiaoke) nevű automatikus híreket generáló szoftvert a China Science Daily a Peking Egyetem kutatóival közösen hozta létre fél éves együttműködés keretében – olvasható a hvg.hu beszámolójában. A fejlesztők szerint a szoftver eddig több mint kétszáz jelentést állított össze olyan nemzetközi tudományos lapokban megjelent tanulmányok angol nyelvű összefoglalóiból, mint a Science, a Nature, a Cell és a New England Journal of Medicine. A Xiaoke által megírt anyagok a kiadás előtt szerkesztésen esnek át – a cikkek tartalmát az újság szerkesztőin kívül szakértők is ellenőrzik.

A tervek szerint a szoftvert továbbfejlesztik úgy, hogy az segíthessen a kínai kutatóknak áttörni a nyelvi akadályokon, gyors hozzáférést biztosítva nekik a legújabb, angol nyelven publikált tudományos eredményekhez.

A tartalomgyártó eszköz sokkal többre képes puszta fordításnál, a Xiaoke ugyanis bonyolult szókapcsolatok és mondatok kiszűrésére is alkalmas, a szakzsargonnal teli szövegeket könnyen emészthető újságcikkekké tudja alakítani.

  • Megosztom