Roamingról és netsemlegességről döntenek ma

Ma dönt az Európai Parlament a netsemlegességről, illetve a roaming díjak eltörléséről. A nyáron született megállapodás szerint 2017 nyarától szűnnek meg teljesen a roaming díjak, de már jövőre csökkennek a maximális tarifák.

 

Több, a digitális ipart is érintő fontos kérdésben dönt ma az Európai Parlament (EP). Így többek között szavaznak a roaming díjak eltörléséről, amelyről még nyáron született megállapodás az EP és az Európai Tanács között. A „barangolási” díjak felső plafonját már az elmúlt években is többször csökkentették, és jövőre szintén mérséklődnek, azonban 2017 június 15-én véglegesen is megszűnnek.

 

A roaming díjak már 2016. április 30-án tovább csökkennek majd, amikor a jelenlegi kiskereskedelmi ársapkát új váltja majd fel. Ettől kezdve a mobiltelefonos hívásokért percenként maximum 0,05 eurót (5 centet), az sms-ek küldéséért 0,02 eurót (2 centet), az adatforgalomért pedig megabájtonként 0,05 eurót (5 centet) számolhatnak majd fel a mobilszolgáltatók.

 

A roaming díjak azonban valójában csak a turisták és ideiglenesen egy másik tagállamban tartózkodók számára szünhetnek majd meg, és nem pedig mindenkinek. A roamingmentes mobilhasználatnak ugyanis lesz egy „ésszerű határa”, megakadályozandó az esetleges visszaéléseket. Azt, hogy mi minősül majd ésszerűnek és tisztességesnek, az Európai Bizottság fogja eldönteni, ebben a pillanatban nem világos, hogy milyen kritériumok alapján. A Bizottság szóvivője kedden türelmet kért a magyarázatra.

 

Az Európai Parlament dönt ma a netsemlegességi szabályozásról is, ám a jelenleg a testület előtt lévő tervezetet többen is kritizálták, amiért nem fogalmaz egyértelműen bizonyos kérdésekben, illetve túl sok mérlegelési szabadságot hagy az internet szolgáltatóknak. A kérdés nagyjából arról szól, hogy a jövőben minden webes tartalom egyenlő eséllyel jusson el a felhasználókhoz, ne fordulhasson elő az, hogy a gazdagabb, a prioritásért fizetni tudó tartalomtulajdonosok anyagaihoz gyorsabban, jobb minőségben lehessen hozzájutni. A mostani tervez szerint egyébként úgy tűnik, hogy extra díj fejében lesz lehetőség az elsőbbség biztosítására.

  • Megosztom