Rengetegen szabadulnak meg a karácsonyi ajándékoktól

Az emberek 55 százaléka szokta visszacserélni a karácsonyi ajándékot, 22 százaléka pedig egy éven belül továbbajándékozza a sosem vágyott meglepetést – derül ki a FOREO beauty-tech cég felméréséből. A legszörnyűbb karácsonyi ajándékok listáján súlycsökkentő talpbetét, óvszer és fakanál is szerepel.

Tény, hogy a karácsony az év legnagyobb vásárlási ünnepe. Az amerikaiak várhatóan több mint 1000 milliárd dollárt költenek ajándékokra idén, míg az Egyesült Királyság lakói több mint 2 milliárd dollár értékben vásárolnak ebben az időszakban. Sajnos ezen ajándékok több mint fele megkapja majd a ‘nem-tetszős’ címkét. A ruhaneműkből és kiegészítőkből kerülnek ki általában a legrosszabbnak ítélt karácsonyi ajándékok, melyeket a megajándékozottak 34%-a sosem vásárolna meg magának. És hogy kitől kapjuk ezeket? A legrosszabb ajándékozók képzeletbeli díját a barátok (27%), és a szülők kaphatnák (16%) meg.

A FOREO globális felmérése felfedte minden idők legszörnyűbb karácsonyi ajándékait is: súlycsökkentő talpbetét, narancsbőr elleni krém és gumióvszer szerepel a lista élén, de olyan tételekkel is lehet rajta találkozni, mint a diétás étrend, a bajusz szőkítő krém, a fakanál és az eltört dekoráció. 2018-ban csupán az Egyesült Államokban 13 milliárd dollárt pazaroltak el nem kívánt ajándékokra, ami valóban sokkoló adat.

Nem meglepő módon, az ünnepi ajándékok beszerzése és a vele járó stressz akár a mentális jóllétünket is befolyásolhatják, extrém stresszt okozva. Az Amerikai Pszichológiai Társaság közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 69%-a kimondott stresszhelyzetet él át a pénzhiány, 51%-ékuk pedig az ajándékozás körüli nyomás miatt.

  • Megosztom