A rovat megjelenését a szerencsejáték Zrt támogatta.

Rengeteg pénzt hozott az Eb

Közel kétmilliárd eurós bevételt hozott a tegnap, Portugália végső győzelmével zárult labdarúgó Európa-bajnokság az UEFA-nak. A nyereség 830 millió euró körül lehet, ami rekordnak számít a kontinenstornák történetében. A döntő a nézettséget is alaposan megdobta, Franciaországban 20,8 millióan követték a meccset a tévék előtt.

 

Az UEFA tájékoztatása szerint az Európa-bajnokság teljes bevétele várhatóan 1,93 milliárd euró (607,7 milliárd forint) lesz – derül ki az NSO összeállításából. A bevételek a közvetítési jogokból (több mint 1 milliárd euró), a támogatói befizetésekből és licencdíjakból (480 millió euró), valamint a jegyértékesítésből és a vendéglátásból (400 millió euró) befolyó összegekből állnak össze.

 

A kiadásokat a kontinenstorna szervezési költségei (650 millió euró), illetve a válogatottak (301 millió euró) és a klubok (150 millió euró) premizálása alkotják – írja az NSO.

 

Az UEFA a befolyó összegből 230 millió eurót félretesz, ez fedezi majd a szervezet működési költségeit a következő négy évben. A további 600 millió eurót az 55 tagország között osztják szét a fejlesztési programok keretében.

 

Négy évvel ezelőtt az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságot 593,7 millió eurós profittal zárta az európai szövetség, amelynek idén – az előrejelzések szerint – 34 százalékkal több bevétele lesz a kontinenstornával összefüggésben, mint 2012-ben.

 

Az üzleti eredmények, valamint a komoly meglepetéseket okozó „kiscsapatok” egyaránt azt mutatják, hogy érdemes volt megnövelni a kontinenstornán résztvevő együttesek számát 16-ról 24-re.

 

Nem csak üzleti szempontból hozott elképesztő eredményt a tegnap zárult Eb, a televíziós nézettségeket is alaposan megdobta. Itthon a közmédia tarolt a magyar csapat meccseivel, míg Franciaországban érthető módon a döntő hozott óriási közönséget. Tegnap este 20,8 millióan, a tévénézők 73 százaléka nézte az Eb döntőjét – írja az MTI az M6 országos tévécsatorna közlése alapján. Ez a nézettség tízéves nézettségi rekordot döntött meg. A Németország-Franciaország csütörtöki elődöntő is rekordot döntött, azt 19,2 millióan nézték, a tévénézők 68,8 százaléka.

 

A vasárnapi döntő több nézőt vonzott, mint az 1998-as hazai rendezésű világbajnokság döntője, amelyben Franciaország nyert 3-0-ra Brazília ellen. Akkor 20,6 millióan ültek a képernyő elé, és a tévénézők 75,6 százaléka kapcsolt a mérkőzésre.

 

Az adatokba nem számolták bele azokat a nézőket, akik a helyszínen, a szurkolói zónákban, vagy bárokban követték a döntőt, illetve a beIN Sports nevű fizetős sportcsatornán.

  • Megosztom