Rengeteg az érdeklődő a fővárosi ingatlanpiacon

Továbbra is élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal indult az utolsó negyedév a hazai ingatlanpiacon. Október hónapban a Duna House keresletindexe 87 pontjával az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitását mutatja, a hónapban becsült 12 200 adásvétel azonban valamivel elmarad az elmúlt évek adataihoz képest.

A fővárosi ingatlanpiacon a legtöbben újra a XIII. kerületben keresik következő otthonukat, 100 fővárosi érdeklődőből több mint 17-en itt képzelik el jövőjüket. Angyalföld a budai kerületektől vette vissza vezető szerepét, az elmúlt időszakban a II. és XII. kerület voltak a legnépszerűbbek, a belvárosi kerületek a turizmus újbóli élénkülésére és a befektetői kedv erősödésére várnak, jelenlegi népszerűségük csökkent.

A vevői pozíciók tovább erősödtek a jelenlegi piacon, Budapesten már a Duna mindkét oldalán 10% körüli alkuval tudtak élni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján. A belvárosban pedig még ennél is magasabb 18%-os változás volt tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási árhoz képest.

A tavaly ilyenkor tapasztalható 2-3 hónapos értékesítési időhöz képest idén októberben jelentősen lassult a forgási sebesség. Az ország egész területén 100 nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő. A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet értékesíteni, míg a legtöbb idővel a pesti és főleg a belvárosi tégla lakások tekintetében érdemes számolni. Utóbbi területen már 5 hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére átlagosan. A befektetői érdeklődés továbbra is az idén tapasztalat alacsonyabb szinteken maradt, a legtöbb ingatlanvásárló esetében a nagyobb lakásba, házba költözés lehetősége volt a fő motiváció. A Duna House szerint az erősebb érdeklődés bíztató jel az ingatlanpiacon, hiszen ez a tendencia a következő 3-4 hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

  • Megosztom