Sporttal pörög a turizmus

Akár negyedével is emelkedhet a szállodák átlagára Budapesten az idén nyári nagy sportesemények kapcsán – többek között erről beszélt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ügyvezető elnökségi tagja az M1-en. Az úszó vb hatása, amelyet több milliárd ember fog nézni két héten keresztül, egy-két évig tart. Tavaly 7 százalékkal nőtt a hazai szálláshelyek forgalma a KSH adatai szerint.

 

 

A szállodák átlagára 25 százalékkal növekedhet Budapesten az úszó vb és a Forma-1 idején – mondta Flesch Tamás az MTI beszámolója szerint. Hozzátette, a budapesti szálláshelyek foglaltsága egy-két éve már normál időszakban is elég magas júliusban. A főváros a válság után komoly fejlődésnek indult, folyamatos árnövekedés várható, ilyen mértékű emelkedéshez azonban csak a nagy események alkalmasak. A szakember szerint az úszó vb hatása, amelyet több milliárd ember fog nézni két héten keresztül, egy-két évig tart.

 

A hazai turizmus egyébként jó évet zárt tavaly, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,1 százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 7,0 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma, és 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak.

 

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 9,1 százalékkal nőtt, 402,4 milliárd forintra. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11,1 százalékkal (237,9 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 4,1 százalékkal (81,2 milliárd forintra), az egyéb bevétel 8,8 százalékkal (83,2 milliárd forintra) emelkedett – idézi az MTI a KSH jelentését.

 

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra emelkedett 2016-ban. A szálláshelyeken 2016-ban a külföldi vendégek 13,9 millió, a belföldiek 13,8 millió vendégéjszakát töltöttek.

 

Tavaly decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 20,5, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest, így 14,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A külföldi vendégek száma 18 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 894 ezerre bővült. A külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében szerepet játszott a migránsválság miatti 2015. decemberi alacsony bázis is.

 

A decemberi számottevő emelkedés hátterében főként a teljes külföldivendég-forgalom héttizedét koncentráló budapesti szállodák 22 százalékos forgalomnövekedése áll, de a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt. A külföldivendég-forgalom változásai leginkább a fővárosi szállodákban jelentkeznek, ahol tízből kilenc vendég külföldi.

 

Tavaly decemberben a belföldi vendégek száma 5,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,6 százalékkal 853 ezerre nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban bővült, legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (21 százalékkal) és Budapest-Közép-Duna-vidéken (17 százalékkal). A szállodák szobakihasználtsága 4,9 százalékponttal, 49,4 százalékra nőtt.

 

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele decemberben 17 százalékkal (31 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 9,8 százalékkal (7,4 milliárd forintra), az egyéb bevétel 14 százalékkal (6,5 milliárd forintra) emelkedett. A szállodák folyó áron átlagosan 7,5 százalékkal magasabb szobaárat érvényesítettek, ami meghaladta a bruttó 19 ezer forintot.

 

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 8,5 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A decemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1705 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 17 százalékát tette ki. 2016-ban a SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 18,6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

  • Megosztom