Rekordot hoztak az okostelefonok

A múlt évben 1,4 milliárd okostelefont adtak el világszerte, ami 10 százalékos növekedést jelentett 2014-hez képest. A gyártók rangsorát a Samsung vezeti, az Apple közelebb került riválisához, míg a Huawei a meghatározó piaci szereplők közül a legnagyobb fejlődést produkálta.

 

Újabb rekord éven van túl a globális okostelefon piac, az IDC előzetes adatai szerint 1,43 milliárd okosmobilt adtak el tavaly világszerte, ami 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A legnagyobb gyártó továbbra is a Samsung, ugyanakkor a dél-koreai cég előnye folyamatosan csökken. A társaság 324,8 millió okostelefont értékesített 2015-ben, ez mindössze 2,1 százalékkal múlta felül a 2014-es értéket, piaci részesedése pedig 22,7 százalék volt.

 

Lényegesen jobban sikerült 2015 az Apple-nek a növekedést vizsgálva, az amerikai társaság ötödével tudta növelni értékesítését, több mint 231 millió iPhone-t adtak el. Igaz, az utolsó negyedévben már gyakorlatilag stagnált az értékesítésük.

 

A múlt év nagy nyertese a Huawei volt, a kínai vállalat annak köszönheti kiugró eredményeit, hogy sikerült globális márkává válnia, az IDC elemzése szerint eladásai több mint fel már a nemzetközi piacokon történik. A top5 gyártó közül ez a cég érte el a legnagyobb mértékű fejlődést az eladott készülékek számában tavaly, 106,6 millió okostelefont szállítottak ki, ami 44,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

  • Megosztom