A rovat megjelenését a szerencsejáték Zrt támogatta.

Rekordot döntött az európai foci

Minden korábbinál nagyobb bevételre tettek szert az európai futballklubok a 2016/2017-es szezonban a Deloitte elemzése szerint, első alkalommal fordult elő, hogy összesen több mint 25 milliárd eurót hoztak össze. A legtöbb bevételt az Egyesült Királyság csapatai hozták, a Premier League bevételei 86 százalékkal múlták felül a második spanyol La Liga együtteseinek forgalmát.

Pénzügyi rekordot döntött az európai profi labdarúgósport élvonala, amelynek összesített bevétele a 2016/2017-es szezonban 25,5 milliárd euró volt. Ez az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékos növekedést jelent – derül ki a Deloitte tanulmányából. A BIG4, vagyis a világ négy vezető könyvvizsgáló cége közé tartozó, de számos egyéb területen is aktív vállalat idén 27. alkalommal állította össze elemzését az európai profi fociról és azok alapján egészen látványos fejlődésnek lehetünk tanúi.

Persze érdemes megjegyezni, hogy az igazán nagy felfutást az 5 topligának, vagyis az angol, spanyol, német, olasz és francia élvonalnak lehet köszönni. Ez az öt liga együttesen 14,7 milliárd eurós bevételt ért el a 2016/2017-es szezonban, ami éves szinten 9 százalékos bővülést jelent, vagyis jócskán felülmúlja a kontinens átlagos teljesítményét. A mezőnyből kiemelkedik a Premier League, vagyis az angol élvonal, ami egymaga 5,3 milliárd eurót termelt, 400 millióval többet, mint egy évvel korábban. Annak érzékeltetésére, hogy mekkora a fölényük a Deloitte közölte, hogy a Premier League bevétele 86 százalékkal múlta felül a második legnagyobb forgalmú ligáét, a spanyol élvonalét.

Az egy élvonalbeli klubra jutó átlagos bevétel szempontjából is a Premier League vezet, 265 millió euróval, azonban ebben az összevetésben már a Bundesliga, vagyis a német elit a második, 155 millió euróval, míg a La Liga csapatai átlagosan 143 millió eurós bevételt tudhattak magukénak a 2016/2017-es szezonban. A Deloitte tanulmányából az is kiderül, hogy a Bundesliga, vagyis a német élvonal összecsapásaira voltak a legtöbben kíváncsiak, a cég adatai szerint átlagosan 40,7 ezren látogattak ki egy meccsre. Angliában 35,8 ezer, míg Spanyolországban 27,6 ezer volt az átlagos látogatószám.

A Deloitte megvizsgálta azt is, hogy a topligákban hogyan aránylik egymáshoz a bevétel és a fizetéskre fordított összeg. Nos, ebben az összevetésben is a német élvonal vezet, náluk a bevétel 53 százalékát vitték el a fizetések, igaz egy évvel korábban még jobban álltak a klubvezetők szempontjából, akkor csak 49 százalékot. Az angoloknál a bevétel 55, míg a spanyoloknál 59 százaléka megy fizetésekre, az olaszoknál 67, a franciáknál pedig 66 százalék ez az arány.

Az öt európai topliga bevétele

Forrás: Deloitte

(millió euró)

Anglia 5297

Spanyolország 2854

Németország 2793

Olaszország 2075

Franciaország 1643

  • Megosztom