Rávetik magukat a cégek az NHP Hajrára

A cégek több mint 40 százaléka tervezi, hogy él a Magyar Nemzeti Bank mikro-, kis- és középvállalkozások számára szóló gazdaságvédelmi programja, a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá kínálta lehetőséggel – derül ki a K&H Bank felméréséből. Az eddigi tapasztalatok alapján a legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelek iránt van.

„Az első tapasztalatok alapján jelentős az agrár szektor beruházási igénye, amelyek esetében a 80 százalékos kamattámogatással tudják az NHP hiteleket igénybe venni. Emellett nagy az érdeklődés a forgóeszközhitelek iránt szektortól függetlenül” – mondta el Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

Az NHP Hajrá programtól a következő hetekben komoly felfutást várnak a szakemberek. A K&H ügyfelei körében április közepén folytatott, 2247 kkv által kitöltött felmérés alapján ugyanis 43 százalékuk már akkor nyitott volt az NHP iránt, amikor annak pontos részletei még nem voltak ismertek. A megkérdezett kkv-k hatoda (17 százalék) tervez a koronavírus időszaka alatt rövid vagy hosszú lejáratú külső forrást igénybe venni, amelyet a cégek 63 százaléka forgóeszköz finanszírozására fordítana.

Emellett 30 százalék gépek beszerzését, 25 százalék pedig ingatlanberuházást jelölt meg célként. Igényelt összeg tekintetében azok közül, akik nem zárkóznak el a hiteltől, 60 százalék maximum 10 millió forintot venne fel, tervezetten 5 éves futamidőre.

  • Megosztom