Rákaptak a magyarok a személyi hitelre

Egy év alatt jelentősen erősödött a lakosság hitelfelvételi aktivitása – derül ki a Bankkalkulátor.hu adataiból. A cég az idei első negyedévben 26 százalékkal több személyihitel-igényt továbbított, ezek átlagos összege pedig 1,48 millió forint volt, ami 16 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában mért 1,28 milliós átlagot. A háromnegyed részben szabad felhasználású hitelekből álló állomány átlagos futamideje 51 hónap, átlagos THM-je (teljes hiteldíj mutatója) 14,5 százalék volt.

„A lakosság egyre szélesebb rétege tud és mer ismét adóssá válni bizonyos célok gyorsabb elérése reményében – mutat rá Juhász Szilvia, a Netrisk.hu üzletágvezetője. – Az igényelt személyi hitelek 14 százaléka haladja meg a 3 millió forintos összeget, szemben a tavaly év eleji 8 százalékkal. A hitelösszegek növekedésével párhuzamosan a havi törlesztőrészletek is növekedtek, átlagos összegük egy év alatt 12 százalékkal, 31 600-ról 35 400 forintra emelkedett.”

A vállalt törlesztőrészletek emelkedése természetesen összefüggésben van az ügyfelek jövedelmi helyzetének folyamatos javulásával is. Az idei év első negyedében a személyi hitelt felvevők 24,1 százaléka rendelkezett havi 250 ezer forintot meghaladó jövedelemmel, ugyanez az arány 2016 elején 18,3, míg 2017 első hónapjaiban 21,1 százalék volt.

A Bankkalkulátor.hu mintájában szereplő személyi hitelek szabad felhasználásúak. Azok közül ugyanakkor, akik a felhasználás tervezett célját konkrétan megnevezték, 48 százalékban adósságrendezésre, 40 százalékban autóvásárlásra, míg 12 százalékban ingatlanfelújításra költötték a felvett pénzt.

Már minden hetedik hitelfelvevő a 18-25 éves korosztályból kerül ki

Egyre inkább a fiatalabb korosztályok irányába tolódik a személyi hitelt felvevők köre. Míg egy évvel korábban még a 45 évnél idősebbek aránya 45 százalék volt, az idei első negyedévben már kevesebb mint egyharmadnyian (31 százalék) tartoztak ebbe a korcsoportba. Ugyanakkor jelentősen, a korábbi 5-ről 13 százalékra emelkedett a 25 éves vagy annál fiatalabb korosztály aránya.

Idei kilátások

„Jelenleg kedvezőek a feltételek ahhoz., hogy a lakossági hitelezés idén is bővülni tudjon. A jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésén egyelőre nem kezdett új kamatemelési ciklust, a tovább emelkedő bérek hatására pedig tovább javul a lakosság hitelképessége. Ugyanakkor látszanak már jelek a piac fokozatos telítődésére, ezért a növekedés üteme várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál” – jelzi előre a Netrisk.hu üzletágvezetője.

  • Megosztom