Rákapcsol a fenntarthatóságra a Lenovo

A következő 10 évben a korábbinál is több zöld szabályozással kíván harcolni a fenntarthatóságért a Lenovo. A vállalat 10 éves tervében többek között olyan célkitűzések szerepelnek, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50 százalékos csökkentése, valamint új technikák alkalmazásával a szállítási folyamatok során használt műanyagok teljes felszámolása. A kínai nagyvállalat 2050-re zero üvegházhatású gáz kibocsátást kíván elérni az új intézkedések révén.

92 százalékkal csökkentette 2019/2020-as pénzügyi évére az üvegházhatású gázok kibocsátását a Lenovo, meghaladva ezzel a 2010-es évre kitűzött 40 százalékos csökkentési célt. A 2020-as év sikereit követően a vállalat folytatja kezdeményezéseit és további célokat határoz meg, amelyek még nagyobb hatással lehetnek az éghajlatváltozás csökkentésére, közelebb kerülve a 2050-re tervezett zero üvegházhatású gáz kibocsátásához. A fenntarthatóság érdekében a Lenovo három területen igyekszik csökkenteni gázkibocsátását: az eladott termékek használatában (notebookok, asztali számítógépek és szerverek), a megvásárolt termékekben és szolgáltatásokban, valamint a logisztika és szállítás első fázisában.

„Nagyon büszkék vagyunk az eddig elért eredményeinkre, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy működésünk során csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat” – mondta el Yang Yuanqing, a Lenovo elnöke. „A Lenovonak és a hozzánk hasonló nagyvállalatoknak is azonnal cselekedniük kell, hiszen a világnak segítségre van szüksége. Minden korábbinál eltökéltebbek vagyunk, hogy egy jobb jövőt építsünk, melyben az okostechnológia a mindennapok szerves részét képezi. Az intézkedéseink mellett pedig a Lenovo Alapítvány révén további adományokkal támogatjuk a globális fenntarthatósági célokat.”

Szintén a fenntarthatóság jegyében hozott intézkedések között szerepelnek a szállítási folyamatok során alkalmazott újítások. Az elektronikai termékek életciklusát tekintve ugyanis nem szabad megfeledkezni azok csomagolásáról sem. A Lenovo mérnökei épp ezért nagy figyelmet fordítanak a környezettudatos csomagolásra, így a ThinkPad termékcsalád készülékei kizárólag olyan dobozokban érkeznek a fogyasztókhoz, amelyek kialakítása során a műanyag ragasztószalagokat elhagyva, ún. önzáró szerkezetet alkalmaznak – két nyelvvel és egy záró nyílással a doboz alján – , amely a doboz lapjait megfelelően hajtogatva, ugyanazt a stabilitást és biztonságot eredményezi, mint a korábbi, ragasztóval ellátott dobozok. Ez az új csomagolási megoldás lehetővé teszi a készülékek költséghatékony, sérülésmentes és környezetbarát szállítását.

Bár ez egy apró változtatásnak tűnhet, mégis óriási hatással bír a vállalat ökológiai lábnyomára. A ThinkPad termékek szállításához egészen 2018-ig minden évben 54 tonna egyszer használatos műanyag ragasztószalagot használtak fel a dobozok biztonsága érdekében – ez közel 20.000 kilométernyi ragasztószalagot jelent, ami körülbelül az egyenlítő hosszának a felét teszi ki. Az új technikának köszönhetően lényegesen kevesebb műanyagot használnak fel a termékek szállítása során, a ragasztószalagok elhagyása pedig mind a vállalat, mind a fogyasztók számára számos előnnyel jár, hiszen az új módszer egyúttal több karton újrahasznosítását is lehetővé teszi. Korábban ugyanis a műanyagszalagok eltávolítása a kartondobozokról komoly kihívást jelentett az újrahasznosító üzemekben.

A Lenovo nemcsak a csomagolás során használt műanyag ragasztószalagok helyett vezetett be új megoldásokat, hanem a készülékek szállítása során felmerült további műanyagfelhasználás csökkentésére is környezetbarát alternatívákat keresett. A vállalat ennek keretében a polisztirolnak is hadat üzent. 2019-ben a ResearchandMarkets.com 42,7 milliárd dollárra értékelte a globális polisztirol piacot, becslések szerint ez 2023-ra elérheti a 62,3 milliárd dollárt is. A polisztirol felhasználásának csökkentése érdekében a Lenovo, ahol lehetséges, természetes rost anyagokból formázott védőcsomagolást és alacsony sűrűségű polietilént használ a hagyományos polisztirol csomagolás helyett.

A Lenovo számára fontos továbbá, hogy az általa gyártott csomagolás sorsát is végig kövesse: a vásárlók opcionálisan igénybe vehetik a vállalat azon szolgáltatását, amellyel a csomagolóanyagokat visszaküldhetik, hogy azt a vállalat újrahasznosítsa és további szállítások alkalmával használja. Ezáltal az összes felhasznált és újrahasznosított anyagot egy ciklusban tartják, amellyel minimalizálhatják a hulladékmennyiséget.

Korábbi intézkedések a fenntarthatóság jegyében

Az önzáródoboz azonban csak egy a Lenovo elmúlt évtizedre visszatekintő számos zöld kezdeményezéséből, amellyel eddig több, mint 3100 tonna – körülbelül 500 afrikai elefánt súlyának megfelelő – csomagolási hulladékot spórolt meg.

A Lenovo 2008-ban 100 százalékban újrahasznosítható csomagoló anyagot kezdett használni, ma pedig már beszállítóitól is elvárja, hogy teljesítsék az újrahasznosított anyagok felhasználására vonatkozó minimum követelményeket. A vállalat a ThinkPad termékcsalád néhány termékének esetében is megkezdte a csomagolásban használt korábbi anyagok cseréjét, 2018-tól a Lenovo ThinkPad X280 már bambuszból és cukornádból hőformázott párnákkal érkezik a vásárlókhoz.

Miért pont bambusz? Mert a világ leggyorsabban növekvő növényei közé tartozik, Kína területén egész évben terem, nem keletkezik mérgező hulladék a gyártási folyamat során, és egy olyan gyorsan megújuló forrás, ami teljes mértékben komposztálható. Ezen túlmenően pedig lényegesen kevesebbre van belőle szükség, hiszen ugyanaz a mennyiség felhasználása a korábbinál több PC egybecsomagolását teszi lehetővé. A könnyű csomagolás előnye továbbá, hogy csökkenti a szállítás során keletkező szén-dioxid-kibocsátást: több készüléket helyezhetnek egy raklapra (egész pontosan 18 százalékkal többet), így kevesebb utat kell megtenniük, ami 6,7 százalékos hatékonyságjavulást eredményez a CO2-kibocsátásban.

Az anyag használatát azóta a ThinkPad X390 és X13 készülékek csomagolására is kiterjesztették, a továbbiakban pedig a ThinkPad X12 táblagépet is ilyen csomagolásban érkezik majd a vásárlókhoz.

  • Megosztom