Rádiós frekvenciákról döntött és bírságolt a Médiatanács

Lezárta a kvótakötelezett médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségeit ellenőrző eljárásait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Emellett a testület elfogadta a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra.

Elfogadta a testület a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra. A grémium emellett elvégezte az alaki vizsgálatokat a Siklós 88,6 MHz, a Szigetvár 98,9 MHz, a Nagykanizsa 100,7 MHz helyi, valamint a Kecskemét 97,7 MHz és a Miskolc 96,3 MHz körzeti frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban. A soproni, a szigetvári és a nagykanizsai pályázatokon a testület nyilvántartásba vette a Karc FM Kft.-t – amely az első két esetben egyedüli pályázó volt –, utóbbinál pedig ezen felül hiánypótlásra szólította fel a Katolikus Rádió Zrt.-t. A kecskeméti pályázaton a Mária Rádió Kft.-t, a miskolcin a Radio Plus Kft.-t vette nyilvántartásba a grémium.

A Médiatanács lezárt műsorkvóták ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségekkel kapcsolatban indult eljárásokat is: a lekérhető és a lineáris szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók közül kilencet-kilencet pénzbírság nélkül figyelmeztetett a testület, tizennyolcra pedig néhány ezertől néhány tízezer forint összegig szabott ki bírságokat.

A mezőtúri Pont Rádió szolgáltatóját harmincezer forint megfizetésére kötelezte a tanács, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort, valamint több reklámot tett közzé. A közszolgálati műsorok aránya a törvény által előírt minimumot sem érte el. A grémium emellett figyelmeztette a szolgáltatót, amiért Reggeli Expresszó című műsorában egy januári-februári adáshéten összesen tizenkétszer tett közzé burkolt reklámot, amikor egy helyi vendéglő és egy üzlet címét és elérhetőségét – honlapját, telefonszámát – közölte.

  • Megosztom