Rádiókat büntetett a Médiatanács

Eltértek a vállalt műsorrendtől, ezért három rádiót is megbüntetett a Médiatanács. A testület a budapesti Centrum TV-nél is szabálytalanságot tárt fel.

A budapesti Centrum TV szolgáltatójára harmincezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács, miután a Függőségek kora című drogprevenciós műsorszáma előtt április közepén – az ismétlésekkel együtt – háromszor is elmulasztotta közzétenni a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott tartalomra vonatkozó figyelemfelhívást. A hatóság negyedéves rendszerességgel ellenőrzi a kiskorúak védelme érdekében a médiatörvény korhatár-besorolásra vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését.

A Sátoraljaújhelyen, Kisújszálláson, valamint Miskolc és Nyíregyháza körzetében működő Európa Rádió szolgáltatójával szemben összesen százhúszezer forint bírságot állapított meg a grémium, miután az a vizsgált áprilisi héten a szerződéseiben vállaltnál kevesebb helyi műsorszámot sugárzott, illetve túllépte az ismétlések napi és heti arányára tett vállalásainak maximumát. A szintén kisközösségi Rádió Szentendre szolgáltatóját húszezer forint bírság megfizetésére kötelezte a tanács, miután az a vizsgált áprilisi műsorhét során alulteljesítette mind a helyi, mind a közszolgálati műsorszámok arányára tett vállalásait.

A gyomaendrődi kisközösségi Rádió Sun egy áprilisi adáshéten a vállaltnál kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, illetve közszolgálati, valamint hírműsorszámot sugárzott, a szerződésében foglaltakkal ellentétben egyik napon sem tett közzé nemzetiségi vagy más kisebbségeknek szánt műsorszámot, továbbá a magyar zenei művek minimális heti arányára vonatkozó törvényi követelményt sem teljesítette, a testület ezért a rádió szolgáltatójára tízezer forint bírságot rótt ki.

  • Megosztom