Print-hatás a gasztronómiai kultúrában

A Sainsbury’s brit szupermarketlánc kampánystratégiájának története máig inspirálóan hat az élelmiszer kereskedelmi szereplőkre – véli a Magyar Lapkiadók Egyesülete. A cég számára még a 80-as években készített hirdetések forradalmasították a gasztronómiai kultúrát és mindmáig a legnagyobb hatással vannak az élelmiszerláncokra.

 

A 80-as években a szupermarketek messze nem voltak „szuperek”, csupán nagy, barátságtalan és funkcionális terek, ahová a vásárló betért, beszerezte, amire szüksége volt, majd gyorsan továbbállt. Ilyen volt a Sainsbury’s is, de mindez örökre megváltozott egy kis ügynökségnek hála. A megújulást és áttörést az Abbott Vead Vickerst (AMV) hozta el, amely minden hírverést mellőzve készítette elő a szupermarket reklámkampányának teljesen új koncepcióját – „a Sainsbury’s fogyasztó sokkal jobbat érdemel” kulcsgondolat mentén –, megváltoztatva ezzel egy egész nemzedék szemléletét – derül ki az MLE közleményéből.

 

A korábbi, főleg bulvármédiára fókuszáló kampányaikat fényes papírra nyomott, minőségi glossy magazinokban megjelenő hirdetésekkel egészítették ki, amelyek megjelenésüknél fogva minőséget sugalltak. A korábbi egyoldalas és zsúfolt hirdetéseket dupla oldalas és letisztult hirdetésekre cserélték, a szövegek pedig intelligensek, érthetőek és szórakoztatóak voltak – egy termékhez csak egy kulcsüzenetet társítottak, amelyek lényege mindig az volt, hogy a Sainsbury’s ételei jobbak mindenki más termékeinél.

 

Mivel a kezdeti újító szándékú lendület hamar alábbhagyott és nem folytatódott a kampány, így a Sainbury’s piacvezető pozícióját hamar elvesztette, helyét más szupermarketláncok vetté át. Viszont az AMV és a Sainsbury’s vitathatatlanul örökre megváltoztatta a britek szupermarketekről és az élelmiszerhirdetésekről alkotott képét, olyan mozgalmat indítva el, amely a mai napig meghatározó. A Sainsbury’s kampánya nélkül feltehetően ma nem lennének minőségi szupermarketek, vagy Nigella, Jamie, Planet Organic, Observer Food Monthly, MasterChef és a felsorolás folytatódhat…

  • Megosztom