Print Ereje 2.0: videóinterjú Pallagi Ferenccel

A print és online platform együttműködése nélkül ma már nem lehet erős egy kiadó – mondta el a Print Ereje 2.0 kampány keretében adott videóinterjúban Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője, a Lapcom vezérigazgatója. A szakember szerint amíg az emberek szórakozásra vágynak, addig a bulvárnak nincs oka félni, mindig többségben marad. A videóinterjú a cikk végén megtekinthető.

 

A printnek van egy begyakorolt kultúrája, fogyasztási szokásrendszere, egy kétszáz éves, működő üzleti modellje – mutatott rá Pallagi Ferenc. Az internet például éppen ezzel küzd most, hogyan lehet kialakítani egy olyan üzleti modellt, amely hatékonyan működik és képes bevételt termelni, hiszen a tartalomelőállítás – legyen az akár online, akár offline – drága. Bár most is a nyomtatott üzletág hozza a bevételek 80 százalékát, csak az a kiadó marad erős, amelynél képesek megvalósítani a print és a webes platform együttműködését – tette hozzá Pallagi Ferenc.

 

A szakember szerint a bulvár történelmi kategória, a tartalmak többsége mindig is ebbe a kategóriába tartozott, igaz az adott kornak megfelelő csomagolásban. Ötszáz éve is a bulvár volt többségben, és most is ez a helyzet. Sőt, Pallagi Ferenc szerint változás a jövőben sem várható, hiszen amíg az emberek szórakozásra vágynak, addig a bulvártartalmak többségben lesznek.

 

Bár a mi kultúrkörünkben – Európa nyugati és északi részén, illetve Közép-Európában, valamint az USA-ban – érezhető a print csökkenése, a világ más részein egyáltalán nem ilyen egyértelmű a folyamat. Dél-Európában, a mediterrán térségben például több újságot olvasnak, de Ázsia egyes részein is nő a nyomtatott termékek értékesítése és bevétele. Globálisan tehát nem befejezett tény a print zuhanása – hangsúlyozta Pallagi Ferenc.

 

 

  • Megosztom