Példátlan koncentráció a hazai médiában

Elképesztő mértékű médiakoncentráció kialakulásának lehetünk tanúi a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványon belül. A szervezet megkapja Mészáros Lőrinc teljes médiaportfólióját, de néhány órán belül szinte a teljes, kormányközeli sajtót felajánlották nekik. Már csak a TV2 és a Rádió 1 maradt ki a nagy összeborulásból a meghatározó médiumok közül.

Délelőtti összeállításunkban még azt írtuk, hogy a TV2, az Origo, a 888.hu és a Lokál sorsa is kérdéses, vajon csatlakoznak-e az egyre több kormánypárti médiumot magába olvasztó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. Nos, a válaszra nem kellett sokat várni, nem sokkal azután, hogy az MTI beszámolt Mészáros Lőrinc szándékáról, hogy az időközben a Lapcommal is megerősített Talentis Groupot odaajándékozza az alapítványnak kiderült, hogy további tíz médiavállalkozás tett hasonló felajánlást.

Az alapítvány kizárólagos, illetve többségi részesedésének megszerzésére irányulóan kötött megállapodást ezekkel a cégekkel. Az érintett vállalkozások:

Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója;

Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója (81,7 százalékos részesedés);

HírTV Zrt., a HírTV médiaszolgáltatója;

Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója;

Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó;

K4A Lapkiadó Kft.,

Figyelő hetilap kiadója;

Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója;

Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója;

Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója;

Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója.

A CEPMF közlése szerint a médiavállalkozásokban, melyek tevékenysége a rádiós- és televíziós médiaszolgáltatásra, online tartalomszolgáltatásra és nyomtatott sajtótermékek kiadására terjed ki, és piaci részesedésük 20 százalék alatti, az alapítvány különböző felajánlások, illetőleg adományok alapján 2018. novemberében tulajdonrészt szerzett. Ennek megfelelően az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárásokat az alapítvány a héten elindította. A hivatalos tájékoztatásból kiderült az is, hogy médiavállalkozások jövőbeli működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására a kuratórium Liszkay Gábort kérte fel.

A délelőtti hír annyival egészült ki még, hogy az ECHO Hungaria TV Zrt., a Magyar Idők Kft. tulajdonosai és az OPUS PRESS Zrt. (Mészáros Lőrinc médiaérdekeltségek) mellett a New Wave Media Group Kft., vagyis az Origo kiadója is felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítvány számára.

Az alapítvány tulajdonszerzése ezen médiaszolgáltatókban a versenytörvény hatálya alá esik, ezért az érintett cégekkel egyetemben az alapítvány szerdán összefonódás bejelentése tárgyában a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul.

Nagy kérdés, hogy milyen álláspontra helyezkedik majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a kérdésben, a testületnek kellene ugyanis elvileg őrködnie afelett, hogy ne torzuljon a médiapiacon a versenyhelyzet. Ahogyan arra az Index összeállításában rámutatott, jelenleg a 20 legolvasottabb napilap közül 18 Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, és ezek mind átkerülnek majd az alapítványba.

Továbbra is kérdéses a TV2 Csoport és a Rádió 1 sorsa, bár a mai nap történései után kisebb meglepetés lenne, ha nem ajánlaná fel ezeket a médiumokat is a tulajdonos a CEPMF-nek.

  • Megosztom