PC-piac: még nincs vége a nehéz időszaknak

A következő években folyamatosan csökken majd a személyi számítógépek és a táblagépek összesített forgalma az IDC friss előrejelzése alapján. A tanulmány szerint a notebookok esetében jöhet majd kismértékű fejlődés, illetve a szétválasztható tabletek iránt nő majd meg a kereslet.

 

A következő években évben évente átlagosan 1,7 százalékkal csökken majd a világszerte eladott személyi számítógépek és munkaállomások, valamint táblagépek mennyisége. Az IDC piackutató cég azzal számol, hogy a 2016-os 435,1 millió darabos forgalom után 2021-ben már csak 398,3 millió, ebbe a kategóriába tartozó eszközt tudnak eladni a gyártók.

 

A pc-piac már hosszú évek óta lejtőre került, és bár nagyon fiatal kategóriának számít – az első iPad 2010-ben jelent meg -, a tabletek iránti kereslet is folyamatosan csökkent az elmúlt két évben. Az IDC prognózisa szerint a következő években sem fordul meg a trend, igaz egyes készülék-típusok esetében azért vannak jó hírek is.

 

A piackutató cég azzal számol, hogy az asztali számítógépek esetében meredek zuhanás lesz, és a 2016-os 103 millióról 2021-re 86 millióra csökken az eladott darabszám. A notebookok és hordozható munkaállomások esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, ott évente átlagosan 0,7 százalékos bővüléssel számolnak a szakemberek.

 

A táblagépek piacán érdekelt cégeknek érdemes a szétválasztható eszközökre összpontosítaniuk, ezek forgalma ugyanis majdnem duplájára nő a következő négy évben, és 2021-re megközelítheti a 42 milliót. A klasszikus tabletek iránti kereslet viszont drasztikusan csökken, míg tavaly még 153 milliót adtak el belőlük, addig a vizsgált időszak végére már csak 108 milliós forgalom várható.

  • Megosztom