Partnerprogramot indít a T-Systems

Iparági partner- és fejlesztési programot hirdet az IoT területén működő fejlesztőknek és piaci szereplőknek a T-Systems. A program a gépek közötti kommunikáció keskeny sávú infrastruktúráját, annak alkalmazási lehetőségeit igyekszik minél szélesebb körben elterjeszteni.

 

Bár a világ távközlési trendjeit ma még a széles sávú, nagy adatátvitelre képes mobilinternet kínálta lehetőségek határozzák meg, a jövőt éppúgy alakítják majd a gépek közötti kommunikációt támogató, keskeny sávú (Narrow Brand IoT, NB-IoT), minimális adatmennyiséget hordozó megoldásai. Az adatokat gyűjtő, megosztó és elemző eszközök: az okos mérőóra, az áru-nyomonkövetés valamint az eszközfelügyelet – például a háztartási eszközök távoli szabályozása – már ma is jó példát adnak az IoT és machine-to-machine (M2M) alkalmazási területeire. Az alacsony adatforgalmú felhasználási területeket azonban csak költségesen lehet kiszolgálni meglévő széles sávú mobilhálózatokon (GPRS, 3G, LTE) keresztül.

 

A különböző berendezések egyszerű és költséghatékony összekapcsolása az üzleti ügyfelek természetes igénye, s erre a keskeny sávú infrastruktúra jelenti a műszakilag is hatékony megoldást. Számos alkalmazási területen ugyanis nem a széles sávú adatátvitel a fő kritérium, hanem a kiemelkedő beltéri és kültéri lefedettség, az alacsony költségszint és a magas szintű folyamatos rendelkezésre állás.

 

Az NB-IoT, a dolgok internete számára kifejlesztett új, alacsony költségű és energiafelhasználású hálózati technológia. Lényege, hogy alacsony sávszélességű kommunikációval (600b/s–250 kB/s) nagyszámú, ám kisméretű és egyszerű berendezés köthető rendszerbe. Az alacsony adatforgalom, illetve a keskeny sávú kommunikáció hosszú, akár többéves akkumulátor-élettartamot biztosít a kapcsolatot használó eszközök számára. A globális 3GPP-szabványon alapuló technológia biztonságot jelent a fejlesztés számára, illetve nemzetközileg is értékesíthetővé teszi a hálózatra fejlesztett terméket, szolgáltatást.

 

A technológia elsősorban olyan felhasználási területeket és alkalmazásokat céloz meg, amelyeket a ma meglévő hálózatokon alkalmazott megoldásokkal nem lehet hatékonyan kiszolgálni. Ilyenek lehetnek a közüzemi szolgáltatások – például a szemétszállítás racionalizálása, az okos mérőórák alkalmazása –, a háztartási gépek hálózatba kapcsolása, a logisztikai területen a különböző eszközök nyomon követése vagy éppen azok állapotának folyamatos figyelése.

 

A felhasználási területek száma rendkívül nagy, ezért a T-Systems Magyarország partnerprogram indítása mellett döntött. A programban egyedi ajánlattal, közösségi felülettel, valamint szakmai találkozók, workshopok szervezésével segíti üzleti vagy fejlesztő partnereit, akik így gyorsabban eljuthatnak a dinamikusan fejlődő internetes piachoz, magasabb minőségben szolgálhatják ki ügyfeleiket és program segítségével kölcsönös együttműködést teremtve új irányba terjeszthetik vállalkozásukat.

 

A T-Systems ezen szempontokat szem előtt tartva alakította ki partnerei számára a 2018. december 31-ig tesztelési és fejlesztési célra felhasználható ajánlati csomagját. A csomag 500 kB adatforgalmat biztosít a SIM-kártyák igénybevételével, emellett fejlesztői közösséget biztosít és szükség esetén egyéni támogatást is nyújt a dolgok internetéhez. A közösség tagjai tanácsokkal, tapasztalatuk megosztásával segíthetik egymást a fejlesztésben.

  • Megosztom