Pályázat a környezettudatos iskolásoknak

A WWF és az ERSTE Alapítvány 2011. szeptember 15-ig várja a 12 és 16 év közötti iskolások jelentkezését az ’Európai Iskolák egy élhető bolygóért’ c. pályázatra. 11 ország diákjai vehetnek részt az „Ökológiai lábnyom” és az „Egészséges Folyók” témákhoz kapcsolódó környezetvédelmi projekt fejlesztésében.

„Az ’Európai iskolák egy élhető bolygóért’ programmal szeretnénk a diákoknak megmutatni, hogy ők is aktivizálódhatnak környezetük védelméért és felhívhatják mások figyelmét jövőjük alakítására” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. A projekt célja a természet megszerettetése mellett az, hogy a világ legkülönbözőbb részeiről érkező, közös érdeklődésű embereknek alkalmat nyújtson a találkozásra. Hosszú távú célunk egy nemzeteken átívelő hálózat létrehozása, mely a környezetvédelem területén aktív fiatalokat célozza meg.

 

Az iskolai környezetvédelmi verseny egy egyhetes tanár-diák akadémiával kezdődik Ausztriában. A WWF öko-pedagógusai és környezetvédelmi szakértői szabadtéri foglalkozásokon és workshopokon vezetik be a diákokat és tanáraikat a projektekbe. Ilyen projektek az „Ökológiai lábnyom – A fogyasztás globális hatásai”, „Duna – Európa életvonala” és az „Aktív civil – mások motiválása és mozgósítása”. Emellett további témák, mint a projekt menedzsment, csapatépítés és sajtószervezés is a program részét képezik majd. A tanulók az iskolaév végéig dolgozhatnak saját környezetvédelmi projektjeiken. Mind a projektötletek, mind a projektek végső megvalósítása teljesen a diákok kreativitására van bízva. A tevékenységek tárháza igen széles, a projektek a színházelőadástól a kiállításon át egészen az újságszerkesztésen keresztül az iskolák számára kidolgozott akciótervig bármit magukban foglalhatnak.

 

A környezetvédelmi projektek egy nyilvános interaktív blogon követhetőek.

 

A résztvevő osztályok naplókat vezetnek, képeket és videókat osztanak meg, tapasztalatot cserélnek. Tanárok, diákok és bárki, aki az oldalra látogat, elmondhatja véleményét a programokról. A legkreatívabbnak ítélt ötleteket egy záró eseményen választják ki Romániában, 2012 júniusában. A nyertes osztályok egy egyhetes romániai természetvédelmi táborban vehetnek részt.

 

A jelentkezés az iskolai környezetvédelmi versenyre ingyenes. Ezen felül a programban résztvevő osztályok a projektek megvalósításához anyagi támogatásban is részesülnek. A képzés, a programok dokumentációja és a záró esemény angolul zajlik.

 

  • Megosztom