Óvatosak a befektetők, kevesebb a felvásárlás

Az idei első negyedévben világszerte 1566 közepes méretű, vagyis 500 millió dollárt meg nem haladó összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 141 milliárd dollár értékben. Ez 2016 hasonló időszakához képest volumenben 19,7 százalékos, összértékben pedig 15,2 százalékos csökkenést jelent a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég közlése szerint.

 

A visszaesést a befektetők növekvő óvatosságával magyarázta. Ezt egyebek között a kínai gazdaság lelassulásától való félelem, a Brexit, illetve az Egyesült Államokban és számos európai országban a választások kimenetele miatti bizonytalanság váltotta ki – idézi az MTI a BDO közleményét.

 

A BDO összegzése szerint azonban az év hátralévő részére vonatkozó kilátások korántsem borúsak. Az előző fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma jelenleg már 8000 körül jár, szemben az év végén regisztrált 5400-zal. A kelet-közép-európai régióban ugyanez a szám 458-ról 703-ra emelkedett. A BDO Magyarország várakozása szerint a magyar piacon a hátralévő hónapokban megnőhet a nagyobb stratégiai tranzakciók szerepe.

 

A hazai piacot illetően szintén kedvező kilátásokat jósolt Tüske Tamás, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb magántőke-befektető vállalata, az Enterprise Investors magyarországi igazgatója. Magyarországon évek óta tart a gazdasági bővülés, élénkül a belső fogyasztás, ennek hatására pedig egyre több sikeres hazai vállalkozás jelenik meg a piacon – hívta fel a figyelmet.

 

Emellett egyre gyakoribb itthon is, hogy 20-25 éve működő cégből vonul ki az alapító tulajdonos. Az Enterprise Investors adatai szerint napjainkban Magyarországon 30-35 magántulajdonban lévő társaság is érett akár 20 millió eurós vagy azt meghaladó értékű magántőke-befektetésre – emelte ki Tüske Tamás.

 

A BDO globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 158 országában több mint 1400 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat. Az Enterprise Investors 1990 óta van jelen Kelet-Közép-Európában nyolc, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével rendelkező befektetési alapján keresztül.

  • Megosztom