Otthagyja a 168 Órát a főszerkesztő

A 168 Óra jelenlegi főszerkesztője, Tóth Ákos október elsejével távozik a laptól, vele együtt Lakner Zoltán és Krajczár Gyula is otthagyja a kiadványt, akik eddig főszerkesztő-helyettesként segítették a munkáját. A váltást a lap tulajdonosaival fennálló feloldhatatlan ellentéttel indokolta Tóth, akit Rózsa Péter, a Klubrádió eddigi főszerkesztő-helyettese követ majd a lap élén.

Tóth Ákos Facebook bejegyzésben jelentette be távozását, amiben közzétette a 168 Óra szerkesztősége előtt elmondott beszédét is. A főszerkesztői posztot 3 évig betöltő Tóth beszélt többek között arról, hogy amikor átvették a lapot benyomása szerint fáradt volt, csüggedtséget sugárzott, viszont valóban otthonosságot adott olvasóinak, méghozzá a megszokottság otthonosságát: a mindig minden ugyanaz otthonosságát, a mi mindig mindenről ugyanazt gondoljuk, mert egy nyelven beszélünk otthonosságát. Ez a kényelem előbb-utóbb megszokáshoz, rutinhoz, közhelyekhez vezet és ő arra szegődött, hogy ennek hadat üzenjen, ami konfliktusos, nehéz és hosszú folyamat volt, embert próbáló neki és a szerkesztőségnek egyaránt.

Elmondta azt is, hogy megpróbálták egyfajta műhellyé tenni az újságot, ahol jó érzés gondolatokat cserélni, ahol senkinek nem kell tartania attól, ha másként lát dolgokat, mint a többség, ahol különböző, de értékrendjükben nagyon is egymáshoz tartozó emberek dolgoznak, olyanok, akik szeretik a valóságfeltárás mindennél izgalmasabb kihívásait, és harcolnak minden leegyszerűsítés ellen. Főszerkesztősége alatt jelent meg a lap hasábjain folytatásban Rajnai Attila írása Mengyi Rolandról, ami az első olyan kormányzati segítséggel végrehajtott korrupciós botrány volt, amelynek a Fidesz-érában jogkövetkezménye is lehet.

  • Megosztom