Összejött a nyereség a TV2-nek

Nyereséggel zárta a múlt évet a TV2 Zrt. a G7.hu összeállítása szerint, a társaság 1,69 milliárd forintos profitot ért el. Bár a részletes pénzügyi adatok még nem állnak rendelkezésre, a portál szerint főleg a rengeteg állami hirdetésnek köszönhető, hogy pozitívan zárták az évet.

A G7.hu összeállításában emlékeztet arra, hogy 2013 és 2017 között összesen 15,3 milliárd forintnyi veszteséget hozott össze a TV2, és még 2017-ben is vastagon mínuszban voltak, pedig akkor már bőven ömlöttek hozzájuk az állami reklámpénzek. Elsősorban ennek köszönhető, hogy 2017-ben bevételben már utolérték a nagy rivális RTL Csoportot, igaz vetélytársuk akkor is nyereséges évet zárt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora bevételt ért el tavaly a TV2 Zrt., a vállalat április 11-i közgyűlése után közzétett iratokból ugyanis csak az adózott eredmény mértéke derült ki, illetve az, hogy ebből nem fizetnek osztalékt az MKB-től kapott hitelre hivatkozva. A G7.hu elemzése szerint a Kantar Media adatai alapján a TV2 tavalyi listaáras állami reklámbevétele 28,8 milliárd forint volt, ami egy év alatt több mint 7 milliárd forintos növekedést jelent.

Az állami hirdetések aránytalanságát elég jól mutatja, hogy a nézettségben egyébként rendre jobban teljesítő RTL már 2014 és 2017 között is csak szűk tizedannyi bevételhez jutott ilyen forrásból, mint fő versenytársa. Nagyrészt ez magyarázza, hogy a TV2 hogyan előzhette meg bevételben konkurensét 2017-ben. A különbség ráadásul tavaly vélhetően hízott, az elmúlt évben ugyanis az állam listaáron már majdnem hetvenszer annyit reklámozott el a TV2-csoport csatornáin, mint az RTL-nél – jegyezte meg a G7.hu.

A beszámoló elfogadása a TV2 közgyűlésén az igazgatóság összetételét is módosították, beválasztották a testületbe Mészáros Lőrinc bizalmasát, Alcsútdoboz fideszes alpolgármesterét, Tima Jánost.

  • Megosztom