Összefogott az Audi és a Telekom

Az Audi és a Deutsche Telekom, Ingolstadt városával karöltve egy úttörő 5G technológiai kooperációban egyesíti erőit. Ezt jelentette be a három partner az erről szóló egyetértési megállapodás aláírásakor Ingolstadtban. Az együttműködés célja, hogy az új 5G technológia felhasználásával a városi mobilitást biztonságosabbá, még inkább digitálissá és fenntarthatóvá tegye.

Az egyetértési megállapodás az alapja a digitális közlekedési infrastruktúra fejlesztésének, amely hosszú távon nagyobb biztonságot, folyamatosabb forgalmat és valós idejű digitális szolgáltatásokat kínál az utakon közlekedőknek. Ingolstadt város tanácsa már júliusban jóváhagyta az együttműködést és az 5G tesztterület felállítására vonatkozó kérelmet

Az 5G, mint a hálózatba kapcsolt mobilitás technológiai előfeltétele

A jövő 5G mobil hálózati szabványa lényegesen nagyobb sávszélességet és gyakorlatilag valós idejű hálózati válaszokat tesz lehetővé. Ezért az 5G nélkülözhetetlen technológia alapként szolgál az utakon közlekedők között, az önvezetéshez illetve a Dolgok Internetéhez (Internet of Things – IoT) való kapcsolódáshoz.

Egy lehetséges 5G alkalmazás a kereszteződésekben található jelzőlámpákhoz kapcsolódik, amelyek anonim mozgási adatokat közvetítenek a járművek és más úthasználók között az 5G hálózaton keresztül. Ez lehetővé teszi a vezetők vagy éppen az autók számára, hogy gyorsabban reagáljanak a váratlan történésekre. A gyalogosok és a kerékpárosok mobil 5G eszközei szintén részt vehetnek az infrastruktúra és a járművek közötti valós idejű kommunikációban, így minden közlekedésben résztvevő a lehető legteljesebb körű kapcsolatban állhat egymással. Ezen kívül az 5G-hez hasonló új technológiák csökkenthetik a parkolóhelyek keresésével töltött időt, amely a megnövekedett városi forgalom jelentős hányadát teszi ki. A szabad parkolóhelyekről valós időben kap tájékoztatást a vezető, így egyenesen oda is hajthat járművével.

Ingolstadt, mint innovációs központ

Ingolstadt városa átfogó támogatást nyújt a Deutsche Telekom mobil infrastruktúrájának telepítéséhez és fejlesztéséhez, ezzel is támogatva például a mobilitással összefüggő alkalmazásorientált fejlesztéseket. Az Audi mellett más ipari vállalatok is használhatják a helyi 5G infrastruktúrát.

Annak érdekében, hogy aktívan informálják és bevonják a helyi lakosokat, egy közösségi esemény megrendezését tervezik, ahol a három partner az 5G technológiával, a tervezett intézkedésekkel és a konkrét felhasználási területekkel kapcsolatban nyújt információt.

Az Audi Electronics Venture GmbH (AEV) 2001. októbere óta fejleszt új technológiákat az Audi márka járművei számára. Az AUDI AG 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat új funkciókon és új szoftvereken dolgozik, világszerte innovatív technológiák után kutat, startup vállalkozásokba fektet be és más iparágak vállalataival működik együtt. Azért, hogy megfeleljen a dinamikusan változó, csúcstechnológiát képviselő környezet kihívásainak, az AEV saját és partnerei erősségeinek egyesítésére koncentrál. Így az AEV képes fejlesztési ciklusainak felgyorsítására, amellyel tovább erősödik a „A haladás technikája”.


Tags: , ,

  • Megosztom