Összefogott a Discovery és a WWF

A Discovery és a World Wildlife Fund US (WWF-US) közösen indít adományozási kampányt, hogy megmentsék az oroszországi Bikin Nemzeti Park tigriseinek élőhelyét. A parkban játszódik a 2019-es Sundance Filmfesztiválon debütáló Tigrisek földjén című dokumentumfilm, amelyet a Discovery Channel március 31-én mutat be Magyarországon.

A 2016-ban indított CAT projekt első szakaszában közel kétmillió hektárnyi földterületet sikerült megőrizni Indiában és Bhutánban. A második fázisban a Discovery és a WWF US most azon dolgozik, hogy a Bikin Nemzeti Park területén élő tigrispopuláció számára egy 3,7 millió holdas területet biztosítsanak. A Discovery 2022-ig teljes mértékben finanszírozza a terület fenntartását, és együttműködik a WWF-fel, hogy újabb támogatásokat teremtsenek elő a projekthez. A 2019. december 31-ig beérkező adományok összegéhez a Discovery további 250 000 dollárt tesz majd hozzá.

A 2019-es Sundance Filmfesztiválon bemutatott Tigrisek földjén két szenvedélyes aktivista életét mutatja be, akik – bár időben 50 év választja el őket – életének fő küldetése a kihalás szélén álló tigrisek megmentése. A két Oscar® díjas alkotó – Ross Kauffman rendező (Born into Brothels) és Fisher Stevens producer (Az öböl) filmje az ember és a világ egyik legfigyelemreméltóbb teremtménye kapcsolatának története.

„Nem véletlen, hogy logónkban is szerepel a Föld: a bolygó védelme a Discovery DNS-ének része. Felelősségünk és kiváltságunk egyszerre, hogy segítsünk megőrizni ezeket a csodálatos teremtményeket, akiknek szintén a Föld az otthona – mondta David Zaslav, a Discovery vezérigazgatója. – Nem elég, ha csak beszélünk róla, cselekednünk is kell. A CAT projekt keretében a WWF-fel közösen már nagy lépést tettünk afelé, hogy elérjük célunk: 2022-re megduplázni a vadon élő tigrisek számát. Nem hagyhatjuk, hogy ezek a fenséges állatok eltűnjenek.”

„A múlt században a tigrispopuláció becslések szerint 95%-kal csökkent, de néhány kormánynak, valamint elkötelezett férfiaknak és nőknek köszönhetően vannak olyan helyek Ázsiában, ahol a vadon élő tigrisek száma újra növekedésnek indult – mondta Ginette Hemley, a WWF-US alelnöke. – A következő évtized kritikus fontosságú lesz a faj számára. A Discovery támogatásával növelhetjük erőfeszítéseinket a vadon élő tigrisek védelme érdekében olyan fontos helyeken, mint a Bikin Nemzeti Park.”

A tigriseknek hatalmas földterületre van szükségük az élethez. A kezdeményezés védi a létfontosságú erdőket is, ami a helyi közösségek és a bolygó egésze számára is előnyös. Hasonlóképpen, a tigrisek és élőhelyük védelme segít megvédeni más fajokat, amelyek a tigrisekkel osztoznak az élőhelyen.

Tigrisek földjén

Premier: március 31., Discovery Channel

Az utóbbi évszázadban az emberi tevékenységnek köszönhetően a tigrisek száma sajnos folyamatosan csökken. Ázsia egyes részein, ahol 1900-ban még több mint százezren éltek, napjainkra mindössze négyezer maradt. A film két figyelemreméltó ember történetét meséli el, akiket egy generáció és többszázezer kilométer választ el egymástól, a céljuk mégis közös: együtt küzdeni a tigrisek fennmaradásáért.

Kailash Sankhala, India Tigrisembere a 20. század második felétől dolgozott azon, hogy felhívja nemzete és a világ figyelmét a tigrisek számának csökkenésére. Az indiai kultúrában szentként tisztelt tigriseket a brit gyarmatosítók sportból vadászták, ami a brit uralom 1947-es vége után is folytatódott. 1969-re Sankhala becslései szerint mindössze kétezer egyed maradt Indiában. A 20. század során a faj még mindig veszélyben volt, hiszen keresett feketepiaci cikké vált: a keleti orvoslás gyógyító erőt tulajdonított a tigrisek különböző testrészeinek.

Az orosz születésű Pavel Formenko az elmúlt két évtizedben folyamatosan azon dolgozott, hogy a Szovjetunió szétesése után az Oroszország keleti felében élő, továbbra is illegálisan vadászott, alig néhány száz szibériai tigris életét megmentse. A Tigrisek földjén végigköveti Formenko példaértékű munkáját, amelyet az oroszországi WWF-nél végez a ritka fajok védelméért felelős igazgatóként. Munkája részeként sokszor kell elpusztult tigrisek tetemét felboncolnia, hogy a nyomok alapján elfoghassák az orvvadászt. Formenko és csapata többször indul veszélyes küldetésre, hogy a védett területről elkóborolt tigriseket begyűjtsék, megjelöljék és nyomon kövessék, ezzel is védve a megmaradt egyedeket az orvvadászok puskáitól.

A Tigrisek földjén nem csupán leplezetlenül őszinte dokumentumfilm arról, milyen felelőtlenül kezeli az emberiség az állatvilágot, hanem egyúttal felhívás az egész társadalom számára, hogy az erőforrásokat, a technológiát, és a szenvedélyt egy közös cél érdekében használják: otthonná tenni a földet minden élőlény számára.

  • Megosztom