Országosan a Petőfi, Budapesten a Sláger FM vezet

Közel 6,5 millióan rádióznak naponta Magyarországon, a 15 évesnél idősebbek körében országosan a Petőfi a legnépszerűbb, Budapesten viszont a Sláger FM-re hangolnak a legtöbben.

Nyilvánosságra hozta az első negyedéves rádiós hallgatottsági adatokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelyeket már az új mérési módszerek alapján állapítottak meg. Az adatok alapján az első negyedévben országosan a rádiókat naponta csaknem hat és félmillióan, míg heti bontásban több mint 7,7 millióan hallgatták, vagyis a 15 évesnél idősebb lakosság mintegy 77 százaléka naponta, míg 93 százaléka hetente hallgat rádiót.

Egy átlagos napot alapul véve a Petőfi Rádió (1,8 millió) a leghallgatottabb országosan, amelyet a Kossuth Rádió (1,4 millió), majd a Rádió 1 (1,3 millió) követ. Ez persze nem annyira meglepő, hiszen jelenleg csak a közmédia adói foghatók országos szinten, igaz a Rádió 1 a hálózatosodásnak köszönhetően szintén jelentős területi lefedettséget ért el. A Music FM hallgatótábora 685 ezer főre rúgott, a Sláger FM-re 510 ezren hangoltak.

A fővárosban az első negyedévben a vizsgált korosztályba tartozó lakosság 76 százaléka naponta, míg 93 százaléka heti rendszerességgel hallgatott valamilyen rádiót. Az átlagos napi hallgatószám Budapesten a Sláger FM esetében 277 ezer fő volt, ezt a Rádió 1 követte 258 ezer hallgatóval, majd a Music FM 247 ezerrel. További két csatornára voltak kíváncsiak Budapesten 100 ezer főnél többen: a Kossuth Rádióra (165 ezren) és a Petőfi Rádióra (143 ezren).

A hatóság a közönségmérés adatfelvételi módszertanát a piaci szereplőkkel történt többszöri egyeztetés után, az összes érdekelt fél szempontjait figyelembe véve határozta meg. Az NMHH 2020-ig érvényes közbeszerzési eljárását a Kantar Hoffmann – M-Meter konzorcium nyerte, amely alapján a hatóság honlapján az országos és fővárosi rádiók adatai havonta, a megyei jogú városok és hálózatos vételkörzetek negyedévente, a kisebb helyi vételkörzetek eredményei pedig félévente frissülnek. A mérések a 15 éves és idősebb lakosság hallgatási szokásait mutatják be.

  • Megosztom