Örökségvédelmi akcióban a Google

A klímaváltozás által fenyegetett kulturális és civilizációs örökségünk védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Google új kezdeményezése, a projektnek köszönhetően a Edinburgh várát, vagy Chan Chan ősi városát is bebarangolhatjuk virtuálisan.

A világ kulturális és civilizációs örökségének helyszíneit nap mint nap fenyegetik természeti katasztrófák, háborúk, az ipari terjeszkedés és a túlzott turizmus hatásai. A Google Arts & Culture, hogy felhívja a figyelmet a helyzet súlyosságára, elindította “Heritage on the edge” azaz „Örökség végveszélyben” elnevezésű projektjét, egy új online bemutatót, melynek keretei között öt, a klímaváltozástól érintett egyedi világörökségi helyszínt ismertet.

A program keretében 50 online kiállított tárgyat, 3D modellt lehet megtekinteni, Utcakép túrát lehet tenni, illetve interjúkat lehet megnézni szakértőkkel és a helyi közösségek képviselőivel.

A bemutatott helyszínek:

Rapa Nui (Húsvét-sziget),

Kilwa Kisiwani (Swahili-part, Tanzánia),

Edinburgh-i vár (Skócia),

Bagerhat történelmi mecsetegyüttese (Banglades),

Chan Chan ősi városa (Peru).

A projekt során a Google Arts & Culture a CyArk nonprofit szervezettel, az ICOMOS-al (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) és az éghajlatváltozás kulturális helyszínekre gyakorolt hatásával leginkább tisztában levő helyi szakértőkkel működött együtt.

A projekt része a Google Arts & Culture programjának, mely 80 ország 2000 kulturális intézményével együttműködve szeretne minél nagyobb mennyiségű kulturális anyagot elérhetővé tenni, amihez bárki, bárhonnan hozzáférhet.

  • Megosztom