Egyelőre nem tud kijönni a válságából az Origo

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet, az RSF elnökségi szóvivője, Astrid Frohloff is megszólalt az Origo Zrt. főszerkesztőjének menesztése miatt. Eközben az Origo egyik alapítója és a miniszterelnökséget vezető államtitkár-miniszteri várományos 2 milliós szállodai szobájáról cikkező főszerkesztő-helyettes után felelős szerkesztők és újságírók mondtak fel a cégnél, és kiszivárgott egy hangfelvétel is arról a szerkesztőségi értekezletről, ahol Vaszily Miklós, az Origo Zrt. első embere bemutatta az új főszerkesztőt, az újságírók pedig aggodalmukat fejezték ki a történtek miatt. Újabb demonstráció is szerveződik.

Sáling Gergő eltávolítása súlyos csapás a magyarországi független újságírásnak, és nem jó jel az ország további fejlődését illetően. Ezt az RSF szóvivője, Frohloff mondta, aki szerint a magyar kormány a legutóbbi választási győzelme után nyilvánvalóan újabb kritikus hangokat akar elnémítani, és a civil társadalmat is korlátozni akarja. Az RSF állásfoglalást kért az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom Nyrt. német anyavállalatától, a Deutsche Telekom AG-től is, ám az azt közölte, hogy a személyi változás egy belső szerkezeti átalakítás eredménye, és erre a folyamatra a német társaság nem gyakorolt befolyást.

Az RSF a tervezett reklámadót is bírálta. A szervezet szerint a kormány a tervezett adóval nyomás alá akarja helyezni a kritikus médiumokat – írta az MTI.

Eközben kiderült, hogy újabb személyek távoznak az Origotól. A kirúgott főszerkesztő és a Deutsche Telekom/Magyar Telekom széles sávú internetes ügyeit is felügyelő Lázár János utazásáról tényfeltáró cikksorozatot megjelentető Pethő András főszerkesztő-helyettes távozása után Fábián Tamás és Zöldi Blanka újságíró, valamint két felelős szerkesztő, Tóth Sára és Bordás Gábor sem dolgozik többet az Origo-nak. Úgy tudjuk, töb más újságíró és szerkesztő is hasonló lépésre készül, ám van, aki inkább kivár, vagy előbb új munkahelyet keres magának egzisztenciális okok miatt. Mások – például a fotós – pedig rejtett módon tiltakozik az oldalon.

Kiszivárgott hangfelvétel

Az Origo válságát tovább tetézi, hogy az Átlátszó.hu közzétett egy hosszú hangfelvételt, amelyet az Origo főszerkesztőjének menesztése és Pálmai L. Ákos kinevezése apropóján megtartott értekezleten jelenlévők közül készített valaki. A felvételen többek között azt hallani, ahogy Vaszily Miklós vezérigazgató csitítani próbálja az újságírókat – nem sok sikerrel. A távozó Sáling azt mondja, hogy még szédül kicsit a döntés miatt, Vaszily pedig miután többen is kínos kérdéseket szegeznek neki, arról beszél, hogy a döntés egy hosszabb folyamat végeredménye volt.

444: Folyamatos volt a nyomás a szerkesztőségen

A 444.hu eközben arról ír, hogy a hét eleji spontán, ezer főnél is több résztvevővel megtartott vonulásos demonstráció szervezői újabb akcióval készülnek. Egy másik cikkben pedig azzal foglalkozik ugyancsak a 444, hogy a “Telekom már tavaly átengedte az Origót a kormánynak“, részletesen is felsorolva, hogy informátoraik szerint mely origós ügyek miatt üzente meg a kormányzati kapcsolattartásért felelős munkatárs, hogy “szomorú”. A nyomásgyakorlásnak a 444.hu informátorai szerint már Sáling Gergő elődje, az azóta a cink.hu-hoz átigazolt Gazda Albert főszerkesztő is ki volt téve. (Az Origo Zrt. közleményben utasította vissza, hogy a távozásnak politikai oka lenne, magyarázatuk szerint a 6 hónapja kinevezett főszerkesztő leváltásának hátterében a megváltozott médiafogyasztási szokások állnak.)

A 444 teóriáját erősíti, hogy távközlési különadó miatt egy ideje már a szokásos évenkénti osztalék fizetésére is képtelenné vált Telekom-csoportot egyébként elvben frekvenciatenderekkel és a szélessávú internetes programmal is zsarolni lehet, hiszen ezek jelentős kihatással vannak a cég üzleti eredményeire, ráadásul frekvencia nélkül egy távközlési cég igen kínos helyzetbe kerülhet. Mostantól Lázár János személyesen felügyeli az informatikát a kormányban és a Magyar Telekom/Deutsche Telekom szélessávú internetes programja is hozzá tartozik.

Szalay Dániel

  • Megosztom