Óriási változás az európai mobilpiacon

Jelentős változást hoz a távközlési szolgáltatók számára, hogy az Európai Unió tegnapi döntése értelmében jövőre megszűnik az Európán belüli roamingdíj, tehát nem kerülhe többe külföldön a hívásfogadás, mintha belföldön tennénk ugyanezt, sőt megszűnik az adatroaming-díj is, tehát megfizethetővé válik a külföldön történő mobilinternetezés is. Emellett a Skype használatát sem blokkolhatják többé az operátorok.

Az uniós képviselők amellett, hogy az EU-n belül fizetendő barangolási díjak 2015. december 15-től kezdődő betiltása mellett foglaltak állást,  arról is döntöttek, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók gazdasági vagy egyéb okból nem akadályozhatnak vagy lassíthatnak le egyes szolgáltatásokat, mint amilyen például a Skype. Így fogalmaz a távközlési jogszabálycsomag csütörtökön az Európai Parlamentben elfogadott legfrissebb változata.

A Pilar del Castillo Vera spanyol néppárti képviselő által jegyzett jelentést 534 szavazattal, 25 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők egyértelmű szabályokkal akarják megakadályozni, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokat mások ellenében népszerűsítsenek. Az EU távközlési szabályzó hatósága, a BEREC 2012-es jelentése szerint több internetszolgáltató megakadályozta vagy lassította a Skype internettelefon-szolgáltatás működését.

Az internethozzáférést biztosító cégek továbbra is kínálhatnak magasabb minőséget képviselő, speciális szolgáltatásokat, például az igény szerint használható videoszolgáltatást (video on demand), vagy az elsősorban vállalatok által használt, nagy adatmennyiség tárolására alkalmas felhőalkalmazásokat. Azonban e szolgáltatások nem érinthetik hátrányosan a másoknak kínált internet-hozzáférési szolgáltatás elérhetőségét vagy minőségét.

Nem lassítható a net

A képviselők lerövidítették azoknak a kivételes eseteknek a listáját, amelyek fennállásakor az Európai Bizottság szerint blokkolható vagy lassítható az internet adatforgalma. A képviselők úgy vélik, hogy az internet működését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása érdekében, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelőzése céljából lehet akadályozni. Ha ilyen „forgalomszabályozási intézkedésekre” kerül sor, azoknak „átláthatóknak, megkülönböztetéstől menteseknek, arányosaknak” kell lenniük, és „a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthatók fenn”.

A képviselők leszögezték, hogy az internet-hozzáférést biztosító vállalatoknak a „netsemlegesség” elvét kell követniük. Ez azt jelenti, hogy az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettől, az adattípustól, a tartalomtól, a résztvevő készülékektől, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beleavatkozás nélkül, egyenlő módon kell kezelniük.

Jövőre megszűnik a roamingdíj

A képviselők a jogszabálytervezet módosításával az Unión belüli barangolási díjak (a külföldről történő mobiltelefonálásért, üzenetküldésért és adatforgalomért felszámított extra díj) 2015-ös megszűntetését kérték. A barangolási szolgáltatások „visszaélésszerű használata” esetén kivételesen kivethető bizonyos, korlátozott mértékű használati díj, fogalmaztak a képviselők.

A következő lépések

Az Európai Parlament a jogszabálytervezetről első olvasatban megfogalmazott véleményét fogadta el annak érdekében, hogy az eddig elvégzett munkát összegzett formában nyújthassa át a következő Parlament számára. A májusban megválasztott képviselők így építhetnek a jelenlegi ciklus eredményeire.

  • Megosztom