Óriási növekedés jön a netezők számában

Négy év múlva a világhálónak több mint 4,6 milliárd használója lesz a tavalyi 3,6 milliárddal szemben a Cisco előrejelzése szerint. A hálózatok minden korábbinál fontosabbak lesznek, miközben folyamatosan nő a terhelés az informatikai szakemberhiánnyal küzdő vállalatokon.

 

A felmérések szerint az európai piacról legalább egymillió, míg a magyarról 2016-ban az informatikai-, elektronikai és távközlési vállalkozásokat képviselő IVSZ adatai szerint mintegy 22 ezer informatikus hiányzott. A szakemberhiány azonban nemcsak Magyarország számára égető, hiszen a Harvey Nash és KPMG kutatása szerint világszinten az informatikai vezetők 65 százaléka tart attól, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal – írja az MTI.

 

Az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco hazai vezetője, Dalos Ottó a társaság mai eseményén elmondta, a cég 20 évvel ezelőtt indította el képzési rendszerét, mivel a digitalizáció terjedését elősegítő hálózatok és a kapcsolódó informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez képzett szakemberek szükségesek – olvasható a távirati iroda beszámolójában. A Cisco Hálózati Akadémia kurzusain eddig 40 ezer magyar hallgató vett részt, akiknek a száma évente 10-30 százalékkal nőtt, és napjainkban 150 közép- és felsőfokú oktatási intézményben 14 ezer diáknak nyújt elméleti és gyakorlati informatikai képzést. Hozzátette, az ismeretek, az ipar igényeihez igazodva, három-négy évente teljesen megújulnak.

 

Az akadémia eddig világszerte közel 7 millió diáknak adott át ismereteket.

 

  • Megosztom