Óriási fejlesztések a Rábánál

A hibridhajtás a városi tömegközlekedésben játszott szerepe, valamint az intelligens megoldások a nagy igénybevételű, mezőgazdasági célú futóműveknél a Rába egy éve felavatott kutatóközpontja tevékenységének két fő iránya.

 

Az év végére elkészülő anyagok alapján születik döntés arról, hogy a 2013-as üzleti tervbe kiemelt témaként bekerüljenek-e ezek a fejlesztések” – fogalmazott Pintér István vezérigazgató. Hozzátette: a városokban alkalmazott autóbuszoknál a meghajtásfejlesztés következő generációja a hibridjárműveké, amelyeknek reális esélye lehet a piaci sikerre. Ugyanakkor a terület presztízskutatás, annak előkészítése, hogy vevőik hamarosan igényelhessenek hibridhajtású eszközöket. Pintér István szólt arról is: kedvező döntés esetén a Rába Fejlesztési Intézetben (RFI) kezdődhetnek meg a hibridkutatások, ahol már most is jelentős mechatronikai fejlesztések folynak – írta a gazdasagiradio.hu.

A személygépkocsikhoz hasonlóan a haszonjárműveknél is egyre nagyobb intelligencia költözik a szerkezetekbe – jegyezte meg, utalva arra, hogy működésük optimalizálása érdekében kiugróan magas ezek aránya egyik fő piacukon, a traktorokban.

Egy ilyen példa a nagy teljesítményű erőgépek és futóműveik olajozási rendszereinek optimalizálása. Az elnök-vezérigazgató kitért arra is: a  jelenleg mintegy húsz mérnökkel dolgozó RFI-ben végzett munka bő kétharmada a megrendelők igényeinek kielégítésére szolgáló alkalmazott kutatás-fejlesztés, a fennmaradó hányadban szakembereik a vállalat saját innovációs elképzeléseit próbálják meg átültetni a valóságba.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra: az RFI három év alatt másfél milliárd forintos beruházást jelent annak érdekében, hogy a termékfejlesztés minden fázisában jelen legyen a vállalat. Ezért az intézetben alapkutatások éppúgy folynak, mint alkalmazásfejlesztések. „Örülhetnénk annak, ha a megbízásos munkák aránya a száz százalékhoz közelítene, hiszen az azonnali bevételt jelentene, így viszont nagyobb teret engedhetünk az innovációnak” – jegyezte meg.

 

  • Megosztom