Orbán Viktor és a gazdaságpolitika uralta a híradókat

A múlt év utolsó hónapjában a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről számoltak be a legtöbbször a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Műsorfigyelő és -elemző főosztálya által vizsgált hazai hírműsorok. A politikusok közül Orbán Viktor miniszterelnök szerepelt a legtöbbször, decemberben 175 alkalommal tűnt fel a vizsgált híradókban.

 

Decemberben összesen 481 esetben foglalkoztak az NMHH által vizsgált tévés és rádiós hírműsorok a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseivel, ezzel ez a témakör 8,5 százalékos részesedést ért el. A második leggyakoribb hírkategória az ünnepi beszámoló volt, a karácsonyt és az adventet feldolgozó beszámolók száma 356 volt. Az ünnepi hangulat hatása érhető azon is, hogy a harmadik helyen a jótékonysági kezdeményezésről szóló hírek szerepeltek, ilyenből 278 volt a múlt hónapban a vizsgált 11 hírműsorban.

 

Az elemzés szerint összesen 9925 alkalommal szerepeltek politikusok a híradókban, ez azt jelenti, hogy a részesedésük 27,8 százalékos volt a megszólalók, illetve szereplők között. A megszólalók között a Hír TV Híradó 21 című műsorában volt a legmagasabb, 45,7 százalékos a politikusok részesedése.

 

A politikusok közül Orbán Viktor tűnt fel leggyakrabban a hírműsorokban, decemberben 175 alkalommal jelent meg a miniszterelnök a beszámolókban. Élőszóban 133-szor szerepelt és 4403 másodperc volt az összes beszédideje. A második legtöbbet szereplő politikus Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter volt, 124-szer szerepelt a híradásokban és 2433 másodperc jutott rá. A hírekben leggyakrabban feltűnő politikusok képzeletbeli dobogóján a harmadik helyen Gyurcsány Ferenc van, a Demokratikus Koalíció vezetője 92 alkalommal szerepelt a vizsgált híradókban és 1968 másodpercnyi idő jutott rá.

 

Az NMHH Műsorfigyelő és -elemző főosztálya a következő hírműsorokat vizsgálta:

MTV1 esti Híradó

Duna TV Híradó

Kossuth rádió: 180 perc (a 7 órától 8 óráig tartó időszak)

Déli Krónika

Esti Krónika

RTL Klub Híradó

Tények (TV2)

Class FM Hírek

ATV Híradó

Híradó 21 (Hír TV)

Echo TV Híradó

  • Megosztom