Online roham az európai kiadóknál

Duplájára nőtt az átlagoshoz képest az új, online előfizetések száma az európai lapkiadóknál a március 9-én kezdődött héten – derül ki a Piano kutatásából. Egy másik elemzés szerint hiába nő a híroldalak forgalma, ezt nem követi a programmatic bevételek bővülése.

Az európai kiadók az átlagos 2020-as heti adatokkal összehasonlítva a március 9-ei héttől kezdve 102 %-os növekedést láttak az új előfizetések számában. Ugyanezen időtartamban az amerikai kiadóvállalatok csupán 15 %-kal több új előfizetőt regisztrálhattak, mint a szokásos – jelentette Patrick Appel, a Piano kutatási igazgatója. Az ő csapata 295 fizetőfalas híroldal tranzakciós adatait elemezte szerte a világon, és az eredményeikről, illetve egyéb kutatásokról az International News Media Association (INMA) számolt be, amit itthon a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) tett közzé.

A Piano elemzése szerint az előfizetési hullám leginkább Európában látható markánsan, mert a kontinens lapjai nagyrészt megtartják a fizetőfalaikat. Az Egyesült Államokban a legtöbb kiadó a fizetőfalon kívülre helyezi a koronavírussal kapcsolatos tartalmait a köz érdekében.

Emellett a járvány korábban is eszkalálódott Európában, mint az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy Amerikában még csak most kezdődik a növekedési folyamat. Március 15-én vasárnap az amerikai híroldalak 58 %-os előfizetési növekedést tapasztaltak az átlagos vasárnaphoz képest, meghaladva egy átlagos hétköznap számadatait is.

Egy másik elemzés arra hívta fel a figyelmet, hogy a híroldalak online forgalmának emelkedése nem jelenti a programmatic hirdetésekből származó bevételek emelkedését. Március első heteiben a híroldalak programmatic hirdetési lehívásai 78 %-kal ugrottak meg az előző hónaphoz képest, de ez nem találkozott a hirdetők igényeivel, aminek következtében az eCPM 14 %-kal csökkent – tájékoztatott Szymon Pruszynski, a Yieldbird globális kommunikációért felelős vezetője. (Az eCPM az az összeg, amit a hirdető egy weboldalnak fizet a hirdetést látó ezer látogatóként.)

Az ő csapata 18 milliárd februári és márciusi hirdetési kérelem monetizációját elemezte Európa, Észak- és Dél-Amerika 273 oldalán. A programmatic terület a tartalmakat kínáló oldalakon, beleértve a nem hírekkel foglalkozókat is, 29 %-kal nőtt, míg a programmatic eCPM 20 %-kal csökkent.

Néhány hirdető a kiadások csökkentésébe kezdett, mint pl. az autóipar, az éttermek, az utazási szektor és a vendéglátás is, méghozzá akár 30-100 %-os mértékben is. Összességében ennek ellenére egyelőre stabilak maradtak a kiadói bevételek.

Vannak olyan hirdetők, akik a járvány megjelenése óta növelték a költésüket – pl. élelmiszerboltok, egyéb e-kereskedelmi tevékenységet folytatók, mint pl. online ruhaboltok, videó-letöltő oldalak, játékfejlesztők.

A márkabiztonság érdekében néhány kiadó kikapcsoltatta a programmatic hirdetéseit a koronavírus áldozatairól szóló híradások mellett és korlátozásokat vezettek be az ellenőrizetlen tesztek vagy takarítóeszközök és -szerek hirdetései mellett.

A Chartbeat elemzése szerint a március 18-ai héten a világ hírszervezetei 121 %-kal több cikket jelentettek meg a koronavírus témájában, mint az azt megelőző héten. A híradások mértéke március 9-e körül kezdett exponenciálisan nőni – jelentette Bonnie Ray a Chartbeat adatokkal foglalkozó vezetője.

Az ő csapata 25 millió cikk 78 milliárd megtekintését elemezte, beleértve 1 millió cikket a koronavírusról több, mint 700 kiadó híroldalain, hat kontinensen és 70 országban. Ennek az elemzésnek az adatait osztották meg az INMA tagjaival.

A március 18-ai héten a járványról szóló hírek tették ki az összes oldalmegtekintések mintegy harmadát és az idő 35 %-át a vizsgált híroldalakon. A megtekintések 44 %-kal nőttek az előző hetihez képest, míg a cikkek olvasásával töltött idő 118 %-kal növekedett. A Chartbeat azt az időt méri ebben az esetben, amit az olvasók aktívan töltenek az oldalon – olvasással, írással, görgetéssel, megtekintéssel.

A Chartbeat adatai szerint a látogatók a koronavírusról szóló cikkekkel 40 másodpercet töltenek, azaz öt másodperccel többet, mint egy más témájú cikkel. Az olvasók járvánnyal kapcsolatos érdeklődésének növekedése több forráson is érzékelhető volt, mint pl. Google News, Google Chrome Suggestions, Twitter, Bing vagy akár a Smart News, a Flipboard és a Yahoo.

Érdekes módon a közösségi hálózatok és az alkalmazások valamivel több forgalmat generáltak a koronavírussal kapcsolatosan, mint a keresőmotorok. Ezzel szemben jellemzően a közösségi média által generált forgalom jóval alacsonyabb, mint a keresőmotorok általi.

  • Megosztom