Okostévés tematika az OPDV-n

Az Országos Piackutatási Diákverseny (OPDV) immáron 5. éve kerül megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézete és a Ringier Kiadó közös együttműködésében. Idén a pályázat kiírója a Samsung volt, egy izgalmas és innovatív területtel, az okostévék világával ismertette meg a versenyzőket.

 

Az idei briefben a Samsung a hazai televíziós piacon betöltött vezető szerepének továbberősítésének lehetőségeire kereste a választ, hogy milyen szerepet tölt be az életünkben a TV készülék, azon belül az okostévé napjaink változó világában. A cél a fogyasztói insight-okra alapozva a SMART televíziók iránti kereslet generálására legalkalmasabb benefit és célcsoport beazonosítása, valamit a hatékony megszólításhoz szükséges irányok felvázolása és a SMART TV awareness növelése volt.
 A versenyre összesen 16 csapat jelentkezett, akik a Budapesti Gazdasági Főiskolát, a Budapesti Corvinus Egyetemet, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet a Széchenyi István Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet képviselték.

 

A verseny két fordulóban zajlott, az első fordulóban a kvalitatív kutatásnál minimum 6 esetet kellett elemezni a 25 – 39 éveseket célozva felépíteni a kutatást, majd bemutatni a szakmai zsűrinek. Az elődöntő után az 5 legjobban teljesítő csapat jutott be a második fordulóba. A második lépés, a kvantitatív kutatás volt, melyben a csapatok az OPDV-t támogató piackutatási vállalatok, az NRC a GfK és a Ringier Kiadó jóvoltából valós, 600 fős online mintán dolgozhattak tovább.

 

A pályázatokat minden évben szakmai zsűri értékeli, a tagok többsége a kezdetek óta tagja a zsűrinek, így több évre visszatekintve is látják a hallgatók munkáját, Jakab Áron a BellResearch képviseletében, Klenovszki János az NRC képviseletében, Máth András a Ringier Kiadótól, Nógrádi-Szabó Zoltánt az Ipsos képviseletében és Erős M. Attila a SAMSUNG-tól alkották az idei zsűrit.

 

A döntő május 19-én, hétfőn 13 órakor kezdődött a Ringier székházában a végső négy döntős csapat részvételével. A Szegedi Tudományegyetemről a Smartsztep, a Nullhipotézis és a GenerationC, a Budapesti Corvinus Egyetemről a NoSmatiesPlease csapata versenyezhetett. A csapatoknak 20 percben kellett a szakmai felkészültségüket és a rátermettségüket bizonyítani. Az előadások után a zsűri 30 perces szünetet tartott, hogy megfelelően kielemezhesse, értékelhesse az előadott munkákat.

 

Az eredményhirdetést Dr. Simon Judit, a BCE Marketing és Média Intézet igazgatója nyitotta meg összefoglaló beszédével. Az intézetigazgató elmondta, hogy a versenyt évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri, ami köszönhető a résztvevő cégek érdekes pályázatának és a hallgatók szorgalmas és színvonalas munkájának, majd hozzátette, hogy számára nagyon fontos dolog, hogy a prezentált munkákból egyértelműen látszik, hogy a csapatok a kutatás szépségét is meglátták a feladatban. Záró szavaiban megköszönte a zsűri munkáját.

 

Mielőtt a csapatok sorrendjét kihirdette volna a zsűri, Rozsnyói Krisztián a Samsung marketing managere is fűzött pár hasznos gondolatot a prezentációkhoz. Elmondta, hogy nagyon fontos érezni az adatok, számok súlyát, mert az üzleti döntések azokra alapozva születnek. Erős M. Attila a Samsung CMI managere beszédében megköszönte a szép munkát, és gratulált a színvonalas, magabiztos előadásokhoz.

 

Máth András a Ringier kutatási igazgatója záróbeszédében kiemelte a verseny és a zsűri alapvető célját, elősegíteni a felsőoktatásban tanuló hallgatók tudásának mélyítését, a piackutatás gyakorlati alkalmazásának megértését és piackutatási gyakorlat szerzését. Felhívta a hallgatók figyelmét arra is, hogy a sok munkával összeállított, leadott adatokat akár a szakdolgozatokhoz is felhasználhatják a versenyzők, majd hozzátette, hogy az itt prezentált 12 hallgatónak biztos helye lesz a szakmában.

 

A zsűri pozitív értékelése után a következő eredményt hirdette ki:

1. helyezett:

Smartsztep: Juhász Anita, Huszár Attila, Nagy Zoltán

– Szegedi Tudományegyetem, felkészítő tanár: Dr. Hetesi Erzsébet

3. helyezett csapatok holtversenyben:

NoSmartiesPlease: Gazsi Tímea, Kozák Nóra, Kun Máté

– Budapesti Corvinus Egyetem, felkészítő tanár: Dr. Jenes Barbara

Nullhipotézis: Keszeg Mária, Tóth Norbert Jenő, Zuba Tamás

– Szegedi Tudományegyetem, felkészítő tanár: Dr. Kovács Péter

4. helyezett:

GenerationC: Jakab Réka, Tanács Hajnalka, Vincze Dalma

– Szegedi Tudományegyetem, felkészítő tanár: Kazár Klára

  • Megosztom