Okosmobillal a gyermekek egészségéért

Gyermekeknek szóló okostelefonos játékkal zárul az Európai Friss Kalandok program első éve.

Átlagosan csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt egy magyar ember, közülük is a kisgyermekes családok a sereghajtók. Ezzel a mennyiséggel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk: az ideális zöldség- és gyümölcsbevitel közel a duplája lenne ennek, a WHO ajánlása szerint 400 gramm. A hároméves Európai Friss Kalandok program 2018-ban közvetlenül közel félmillió ember figyelmét hívta fel erre, és több mint 3000 kilogramm friss zöldséget és gyümölcsöt kóstoltattak a gyermekes családokkal. A program az első évének zárásaként egy gyermekeknek szóló edukatív okostelefonos játék révén kívánja közelebb hozni az egészséges táplálkozás örömét a kisgyermekekhez.

A hazánkban első ízben megvalósuló programmal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára kívánja felhívni a családok és a gyermekek figyelmét. Az Európai Friss Kalandok nevű programsorozat első évében, 2018-ban országszerte 15 települést érintett Frutti és Veggi, a kampány két központi figurája, akik több mint 14 ezer kilométert utazva hozták közelebb a gyümölcsök és zöldségek szeretetét a 6-14 éves korú gyermekekhez és családjaikhoz. A program keretében megvalósuló Európai Friss Kalandok roadshow, áruházi megjelenések és a Gyerek Szigeten megrendezett Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe révén a magyar lakosság több mint öt százalékát, félmillió embert sikerült elérni. A kisebbek pedig bepillanthattak Vegapolisba, a zöldségek és gyümölcsök mesés világába, így is megtapasztalhatták az egészséges étkezés fontosságát.

A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai igazolják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, a betegségek megelőzésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában, azonban – a nemzetközi trendekkel párhuzamban – Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása. Az OTÁP 2009 és 2014 közötti kimutatása is alátámasztotta a problémát, ugyanis a kutatás szerint hazánkban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2014-re éves szinten 300 gramm alá esett. A KSH 2016-os adatai szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a helytelen étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

„Az Európai Friss Kalandok két kabalafigurája, Frutti és Veggi bevonásával, és a Vegapolis elnevezésű mesevilág megelevenítésével célunk, hogy a gyermekek sajátos nyelvén felhívjuk figyelmüket a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára, és közelebb hozzuk az ő világukhoz a témát. Szeretnénk bátorítani őket arra, hogy lépjenek be velünk az Európai Friss Kalandok világába. Legyen Frutti és Veggi a kedvenc kabalafigurájuk, és merjék felfedezni, hogy miben rejlik az ő szuperképességük!” – mondta a program kapcsán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Hogyan szerettessük meg a gyermekekkel a zöldség- és gyümölcsfogyasztást?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2014-es kutatásában a 4-10 éves korú gyermekek étkezési szokásaival kapcsolatban kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás mértéke évről évre egyre magasabb. A TÉT Platform 11-18 évesek körében vizsgálta a túlsúly, elhízás mértékét – 24 százalékuk, azaz minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban. Ezen adatok alapján különösen fontos lenne, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerjék az egészséges táplálkozás örömét, aminek egyik legkönnyebb módja, ha már fiatal korban interaktívan, az ő nyelvükön belecsempésszük világukba a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője is hangsúlyozza: már kiskorban nagyon fontos, hogy megszerettessük a gyermekekkel a zöldségeket és gyümölcsöket, az egészséges táplálkozást. „A gyümölcsök és a zöldségek alapvető táplálékaink, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat tartalmaznak, amelyeknek kiemelkedő egészségmegőrző, betegség-megelőző szerepük van. Ezért fontos, hogy a gyermekek minél előbb ismerkedjenek meg a zöldségekkel és a gyümölcsökkel. Vonjuk be őket az ételkészítésbe, díszítsünk, szobrászkodjunk együtt velük, vigyük el őket magunkkal a piacra!” A szakértő azt is elárulta, hogy milyen könnyen, otthon is kivitelezhető trükkökkel érhetnek el a szülők sikereket:

Ha a szülők, nagyszülők odafigyelnek arra, hogy a gyermek mind az öt étkezése tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg minél több színűt és változatosakat, amelyek így könnyebben megragadják a gyermekek fantáziavilágát. Ha egy-egy új gyümölcsöt vagy zöldséget adunk nekik, annak megkedvelését segítheti, ha kitalálunk hozzájuk egy mesét, vagy közösen lerajzoljuk velük azokat.

Amikor lehet, a szülők, a nagyszülők vonják be a gyereket a számára veszélytelen és egyszerű konyhai műveletekbe. Kérjük a gyermek segítségét! Például műanyag késsel vágják fel a gyümölcsöket salátának, vagy éppen pucoljanak mandarint. Emellett az is fontos, hogy felkeltsék az érdeklődésüket, kíváncsiságukat. Magyarázzák el például, honnan jönnek, hol teremnek a zöldségek, gyümölcsök.

Igyekezzenek az apróság minél többféle érzékszervét (látás, szaglás, tapintás, hallás) is bevonni a zöldség, gyümölcs megismerésének folyamatába. Az adott évszakra jellemző gyümölcsök, zöldségek közös beszerzésekor – például piaclátogatás alkalmával – lehetőség nyílik a termények összehasonlítására.

Játékosan a gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztásáért

Európai Friss Kalandok néven okostelefonos játékot ad ki a NAK és az Interfel a program keretében, amelynek célja, hogy játékosan közelebb vigye a gyermekekhez az egészséges táplálkozás örömét. Az alkalmazásban a családok legkisebb tagjai idén Veggi, míg jövőre már Frutti és Beni révén is részesei lehetnek az öt fejezetből álló kalandsorozatnak, amelyben Vegapolis mesés hőseivel kell különböző akadálypályákat teljesíteniük és értékes hozzávalókat, kincseket összegyűjteniük. Minden sikeresen teljesített pálya végén egy zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatos feladványt is meg kell fejteniük a játékosoknak, amely révén a gyermekek ismereteit szeretnék bővíteni. Az alkalmazásban a gyermekek könnyen elkészíthető zöldség- és gyümölcsétel recepteket is találnak, fotókeretek segítségével fényképet készíthetnek Fruttival és Veggivel, valamint a program VR videóján keresztül egy méhecske hátán körberepülhetnek az Európai Friss Kalandok mesés világában.

  • Megosztom