Okosjövő lányoknak

Százötven lelkes diák, tíz elkötelezett iskola és tizenegy lokálpatrióta vállalat vett részt Az Okosjövő Napján, ahol az ENSZ által felvetett globális kihívásokra keresték a választ. A rendezvény a “+tervezem – Okosjövő lányoknak” projekt részeként valósult meg, az országban elsőként Székesfehérváron.

 

A “+tervezem – Okosjövő lányoknak” program – a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szervezésében, az amerikai egyesült államokbeli AAUW (Amerikai Egyetemista Nők Egyesülete) és az Alcoa Foundation támogatásával – 2015. májusában Székesfehárváron indult el azzal a céllal, hogy feloldja a pályaválasztás előtt álló lányok és szüleik tudományos területeken való elhelyezkedéshez kapcsolódó előítéleteit.

 

A NaTE székesfehérvári iskolákkal együttműködve, személyesen kereste fel a 12-17 éves korosztályt, hogy informálják és bátorítsák a tudományos területek iránt érdeklődő lányokat a továbbtanulással kapcsolatban. Száz lány lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a “+tervezem – Okosjövő lányoknak” shadowing programján és egy-egy kiválasztott szakterület képviselőjének munkáját egy teljes napon át figyelemmel követhesse. A legnagyobb helyi vállalatok bevonásával bepillantást nyerhettek abba, hogyan tudják majd gyakorlatban használni az iskolákban megszerzett tudást. Az Alcoa, a Grundfos, a Videoton, az IBM, a Harman, az Innoskart és az Óbudai Egyetem is örömmel várta a lányokat. A shadowing napokon résztvevők az élményeiket kreatív módon megörökítették, alkotásaikkal pályázhattak és az október 16-i díjátadó ceremónián olyan értékes nyereményekre tehettek szert, mint a magyar fiatalok által tervezett és máris világhírű játékrobot, a Codie, ami a számítógépes programozás alapjait hivatott oktatni.

 

“Az AAUW számára mindig is fontos volt a nők támogatása a matematika és a természettudományok terén. Ezek a szakmák jól fizetnek, keresettek és a világgazdaságban versenyben tartják Magyarországot éppúgy, mint az Egyesült Államokat.” – üzente a magyar lányoknak Linda D. Hallman, a szervezet vezérigazgatója.

 

“Szeretnénk, ha azok a pályaválasztás előtt álló, tehetséges fiatalok, akik érdeklődnek a műszaki és természettudományos területek iránt, megtudnák, hogy mennyi lehetőség vár rájuk. Így minden szükséges információ tudatában tűzhetnek célokat maguk elé és szabadon megvalósíthatják azokat” – mondta el Dr. Groó Dóra, a NaTE elnöke.

 

A “+tervezem – Okosjövő lányoknak” program első szakasza az október 17-i Az Okosjövő Napja rendezvénnyel zárult, ami fontos globális problémákra hívta fel a figyelmet, miközben a gyerekek játékos formában ismerkedhettek a tudományokkal. A rendezvény ideje alatt a szülők és tanárok műhelybeszélgetéseken vehettek részt a “Felnőttmegőrzőben”, ahol pszichológussal és pedagógiai szakemberrel értekezhettek a felnőtt befolyás szerepéről a gyerekek továbbtanulásában.

 

“A közösségi együttműködés szép példája volt ez a két nap. Az Okosjövő napján, a Felnőttmegőrzőben tartott szakmai műhelyeken résztvevő szülők és pedagógusok arra áldozták szabadidejüket, hogy közösen beszéljenek meg olyan helyzeteket, amelyek a fiúk és lányok sikeres kibontakozását segíthetik” – tette hozzá Réti Mónika, a projekt szakmai vezetője.

 

A “+tervezem – Okosjövő lányoknak” több, mint egy egyszerű eseménysorozat: a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy valós párbeszédet indítsanak a helyi vállalati szereplők, politikai döntéshozók, az iskolavezetők, a pedagógusok és a szülők között. Az október 16-17-i események egyértelműen visszaigazolták e törekvés sikerességét.

 

A +tervezem program folytatódik és célja, hogy a lányok természettudományos továbbtanulására koncentrálva, minél több városban indítson el közös gondolkodást a helyi szereplőkkel.

  • Megosztom