Ők kaptak Magyar Sajtódíjat

Idén a Telex szerkesztősége, Lukács Csaba, a Magyar Hang újságíró-lapigazgatója, illetve Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója kapták meg a Magyar Sajtódíjat. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által három éve alapított szakmai díj a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére.

A MÚOSZ közlése szerint a tavaly októberben indult Telex mára Magyarország legnagyobb, közösségi finanszírozásból létrejött online újságja lett. Ezzel a különleges magyar médiaviszonyok és a világjárvány kellős közepén képes volt egy Magyarországon korábban nem tapasztalt, egyedülálló teljesítményt felmutatni. A szervezet közleményében úgy fogalmazott, hogy Magyarországon rossz bőrben van a szabad sajtó, az elmúlt tíz évben egyre csökkent a hatalmat korrekten ellenőrző szerkesztőségek száma, és egyre több az olyan újság, rádió és tévé, aminek a tulajdonosai kötődnek a politikához, politikusokhoz. A Telex nagy erőssége a függetlenség: kívülről senki nem szól bele, miről írnak vagy kivel dolgoznak, kizárólag az újság szerkesztősége határozza meg a témaválasztást annak alapján, hogy egy adott történés mennyire fontos, érdekes és/vagy aktuális.

Lukács Csaba a Magyar Hang hetilap újságíró-lapigazgatója. Bár lapot vezet, aktív szerző is egyben: riportjai, tudósításai, publicisztikái (írásai sokszor mindhárom újságírói műfaj sajátosságait ötvözik) a mai magyar zsurnalisztika legkiválóbb darabjai közé tartoznak. Témái között sok a romániai vonatkozású (romániai EP-választások, romániai kizsákmányolt gyermekek, bukaresti építkezések, unitáriusok, Olténia, a székelyudvarhelyi járványkórház stb.), ami érthető, mivel szerzőjük Erdélyben nőtt fel, beszél románul, jól ismeri Romániát. Lukácstól ugyanakkor teljesen idegen a nemzeti, etnikai elfogultság, egyforma tisztelettel ír magyarokról és románokról – olvasható az elismerés kapcsán a MÚOSZ oldalán.

Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, de több külföldi lapban is megjelentek írásai (Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. A Szabad Európa induló stábjához tartozik. A Magyar Sajtódíjra a közmédiában működő cenzúra mechanizmusainak, személyi összefüggéseinek és gyakorlatának részleteit bemutató írásaiért jelölték.

A MÚOSZ tájékoztatása szerint több egyéb elismerést is kiosztottak. A Földes Anna Interjúdíjat Serdült Viktória, a HVG munkatársa kapta a koronavírus-járvány második hullámának csúcsán Csilek András infektológussal készült interjújáért (Van az emberi szenvedésnek egy olyan foka, amit nem szabad megmutatni).

A Gazdaságpolitikai és Médiatudományi Szakosztály Gazdasági Újságíró Díjat Gulyás Márton és a Partizán szerkesztősége kapta. A Partizán néhány hónap alatt robbant be a köztudatba, és lett az egyik legfontosabb tájékozódási pont. Arról kérdez a műsorvezető, amire azokban a napokban a legfontosabb rákérdezni, azt kérdezi, akit meg kell szólítani, olyan tempóban és olyan felkészülten, amire már nagyon régen volt példa.

A Kulturális Szakosztály Virág F. Éva Díját Navarrai Mészáros Márton kapta. A fiatal, tehetséges kulturális újságíró, már tíz éve publikál a nyomtatott sajtóban. A Népszavánál kezdett; a Premier kulturális és művészeti magazin főszerkesztő-helyettese, jelenleg a lap megújításán dolgozik. A 168 órától az ELTE online-ig számtalan lapban jelennek meg írásai, interjúi, könyvismertetései, film-és színházkritikái.

Az Aranytoll díj a MÚOSZ több évtizedes múltú életműdíja, amelyet hagyományosan a határainkon inneni és túli magyar nyelvű újságírás magasan jegyzett képviselői kaphatnak meg. Idén az Aranytoll Bizottság szavazatai alapján Kereszty András, Farkas László, Szűcs Gábor, Rózsa Péter Varsányi Zsuzsa, valamint – a szakma határon túli kreprezentánsai közül – Markó Béla részesült az elismerésben.

  • Megosztom