Tovább csökkentek a példányszámok

Folytatódott a nyomtatott sajtó térvesztése 2011 első negyedévében a Magyar Terjesztés Ellenőrző Szövetség adatai szerint. Szinte az összes politikai napilapnál csökkent az értékesítés, Népszabadságból például átlagosan 67 ezer példányt adtak el az év első három hónapjában, ez több mint 13 ezerrel marad el az egy évvel korábbitól.

Ha kisebb mértékben is, de csökkent a Magyar Nemzet és Magyar Hírlap eladott példányszáma is az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben. A Matesz adatai szerint Magyar Hírlapból 11731 példányt értékesítettek átlagosan, ez közel 4 ezerrel marad el az egy évvel korábbitól. A Magyar Nemzet esetében mindössze 2 ezer volt a visszaesés 2010 hasonló időszakához képest, a napilapból átlagosan 47 ezret értékesítettek az első három hónapban. A politikai napilapok között kakukktojásnak számít a Népszava, amely a Matesz adatai alapján 2010. első három hónapjához képest több mint ezerrel, 19,45 ezerre tudta növelni értékesítését 2011 első negyedévében.

A bulvár napilapok közül több mint hétezerrel, 180 ezerre csökkent a Blikk eladott példányszáma, miközben a Bors javítani tudott, így 2011 első három hónapjában átlagosan 84,6 ezret adtak el a lapból. A Nemzeti Sport esetében majdnem ötezres volt a visszaesés, a sportnapilapból átlagosan 61350 kelt el. A Világgazdaság értékesített példányszámára is negatív hatással volt az elmúlt egy év, az 1300-as csökkenés azt jelenti, hogy az első negyedévben átlagosan 9 ezer darabot adtak el a lapból.

A jelentősebb üzleti hetilapok kivétel nélkül veszítettek az elmúlt egy évben az értékesített példányszámból, igaz a csökkenés többnyire minimális volt. A Haszon Magazin esetében például alig több mint 600-al, míg a Figyelőnél 700-al csökkent az eladott darabszám. A Heti Válasz már 1500 feletti veszteséget könyvelt el, a HVG esetében pedig négyezres volt a visszaesés 2010. első három hónapjához viszonyítva, az üzleti hetilapból január és március között átlagosan 65,6 ezret értékesítettek.

Úgy tűnik, a hölgyek közül is egyre többen lemondanak kedvenc lapjukról, ugyanis a női magazinok esetében is komoly példányszám csökkenés következett be az elmúlt egy évben. Jól tartotta magát a női hetilapok közül a Kiskegyed, amelynek szinte alig változott az értékesítése, azonban a Nők Lapja és a Blikk Nők már nem voltak ennyire szerencsések. A Nők Lapja esetében például 16 ezer fölötti volt a csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, így 2011. első negyedévében átlagosan 228 ezer darabot értékesítettek a hetilapból.

A heti bulvárlapok értékesítésén is érződik a nyomtatott sajtó válsága, a Story esetében például 2010. január-márciusához képest több mint 24 ezerrel esett vissza az eladott példányok száma, de 10 ezres csökkenés volt a Bestnél is. Igaz, előbbiből még így is közel 228 000 darabot adtak el. A Bestből pedig valamivel több mint 110 000 fogyott.

  • Megosztom