Nyelvtanulás okosmobillal

Okostelefonunk segítségével játékosan, akár utazás vagy sorban állás közben is tanulhatunk idegen nyelveket akár ingyenesen is.

 

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2001 óta minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, ezzel is tudatosítva, hogy milyen változatos az Európában beszélt nyelvek palettája, illetve arra ösztönözve mindenkit, hogy váljanak nyitottabbá más kultúrákkal szemben és bátran vágjanak bele az idegen nyelvek elsajátításába.

 

Hazánkban a nyelvi és kulturális sokszínűség kialakulásához jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi vállalatok is. A Vodafone Magyarországnál és a Vodafone Szolgáltató Központban (VSSB – Vodafone Shared Services Budapest) több mint 30 ország szülöttei dolgoznak, a magyarok mellett a munkatársak között van indiai, francia, német, máltai, svéd, román, vietnámi vagy orosz is.

 

„A Vodafone Magyarország – és általában a multinacionális vállalatok – egyik legnagyobb értéke, hogy sok nyelvet beszélünk, más-más kulturális háttérrel rendelkezünk. Mindez egyben azt is jelenti, hogy nyitottak vagyunk, könnyen alkalmazkodunk a változásokhoz és elfogadjuk a sokszínűséget, hiszen nem vagyunk, nem is lehetünk egyformák.” – mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató helyettese.

 

A VSSB munkatársai 11 nyelven nyújtanak szolgáltatást a Vodafone más országokban található leányvállalatai számára. Mivel elengedhetetlen, hogy a dolgozók kommunikálni tudjanak egymással, természetesen mindenki beszéli a közös nyelvnek számító angolt. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy a munkatársak spanyolul, németül vagy románul beszélnek egymással, sőt, néha keverednek is a nyelvek.

 

Az okostelefonok forradalmasították a nyelvtanulás gyakorlatát. Megszűnt a helyhez (iskolához, nyelvtanfolyamhoz) kötöttség, így gyakorlatilag bárki előtt nyitva áll a tanulás lehetősége. Okostelefonunk segítségével játékosan, akár utazás vagy sorban állás közben is tanulhatunk idegen nyelveket akár ingyenesen is.

 

Néhány a legismertebb nyelvtanító, nyelvtanulást megkönnyítő alkalmazások közül:

· A Duolingo alkalmazást az Apple és a Google egyaránt a “legjobbnak” választotta. Magyarul az angol nyelvű kurzus érhető el, de az angolon keresztül természetesen további idegen nyelveket is lehet tanulni.

· A Memrise szintén használható Androidos és IOS készülékeken, de akár számítógépen is. Az alkalmazás jelenleg 300 ezernél is több nyelvtanító kurzust tartalmaz, több mint 200 nyelven.

· Az ingyenes és fizetős verzióban is elérhető Busuu azoknak ajánlott, akik már tudnak angolul és második, harmadik nyelvet szeretnének megtanulni, az oldalon ugyanis nincs magyar nyelvű kurzus.

· Angolul tanulóknak, kicsiknek és nagyobbaknak is érdemes ellátogatni a British Council oldalára, ahol remek – játékos vagy komolyabb – alkalmazások közül minden korosztály kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

· Angol szavak elsajátítására kiválóak lehetnek a https://licogiser.eu/oldalon található, Androidra és Windows Phone-ra letölthető feladatsorok.

· Az Androidon és IOS eszközökön használható, magyar fejlesztésű Xeropan alternatív megoldást kínál, játékossá, izgalmassá, közösségi élménnyé téve a nyelvtanulást.

  • Megosztom