Nyáron is pörögnek a webshopok

Júniusban 38 százalékkal nőtt a csomagküldő és internetes kiskereskedelem az egy évvel korábbihoz képest a Világgazdaság összeállítása szerint. A piacra komoly hatással lehet az eMAG és az Extreme Digital összeolvadása, amit legkorábban augusztus végén, szeptember elején hagyhat jóvá a GVH.

A gazdasági napilap összeállítása szerint a teljes kiskereskedelmi forgalomból még mindig csak 5,4 százalékkal részesedik az internet. A lap megjegyzi, hogy a dinamikus bővüléshez azonban az is hozzátartozik, hogy április óta magyar bejegyzésű portál az eMAG, így az itteni virtuális költések már nem a román, hanem a hazai statisztikai adatokban köszönnek vissza.

Ez egyébként akkor látszik nagyon jól, ha negyedéves bontásban vizsgáljuk meg az adatokat. Míg a magyarországi online kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben 25 százalékkal nőtt, addig a másodikban már 35-tel, pedig nem nyitották sokkal nagyobbra a tárcájukat a vásárlók.

Az eMAG és az Extreme Digital fúziója komoly változásokat hozhat a piacon, hiszen a két legnagyobb szereplőről van szó. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerülhet sor az összeolvadásra, a kevésbé optimista forgatókönyvek szerint akár az év végéig is elhúzódhat az ügylet lezárása.

A Világgazdaság összeállítása szerint az összefonódás bejelentése után a GVH eredetileg harmincnapos, egyszerűsített versenyfelügyeleti eljárást indított, de utóbb átsorolta az ügyet a négy hónapos, teljes körű eljárások közé, mert úgy látta, hogy külön kell vizsgálni a hagyományos és az online kiskereskedelmi piacot, és az utóbbin belül a Magyarországra bejelentett cégeket.

  • Megosztom