Nyaralás és munka: így teremthet egyensúlyt

Itt a nyár, egy végre pihentetőbb időszak. Vagy mégsem? Hiszen mind tudjuk: lehetetlen teljesen elszakadni a munkahelyi teendőktől. A segítségkérés, előredolgozás általában csak ideiglenes megoldást jelent. Sőt, a fontos hívásokat kénytelenek vagyunk a szabadságunk ideje alatt is fogadni. Mégis, hogyan teremtsünk egyensúlyt a munkánk és a jól megérdemelt pihenés között? Íme, néhány segítő tipp Andrea Dekkertől, a Trunstone szerzőjétől:

 

Állíts össze egy tervet! Az első és legfontosabb, hogy legyen terved, légy felkészült! Tedd átláthatóvá magad előtt a munkahelyi feladatokat és rendszerezd azokat! Messze előregondolva tervezz a nyári szabadságokkal, és a munkacsoporton belül is egyeztess, mert valakinek mindig a fedélzeten kell maradnia.

 

Dolgozz előre! Nem mindig lehetséges, de ha igen, akár erőn felül is dolgozz többet. Megszabadulsz a terhektől, és képes leszel valóban magadra és a családodra összpontosítani a nyaralás ideje alatt. Tegyél azért, hogy feltöltődhess!

 

Határozz meg korlátokat! Hiába szeretnéd magad mögött hagyni a munkát és élvezni a szabadság minden pillanatát, jól tudjuk, ez szinte lehetetlen. Próbálj meg egyensúlyra törekedni! Alakíts ki szabályokat arra, hogy mikor és hogyan fogsz dolgozni – például csak délután 5 és 6 óra között nézed meg a postafiókodat –, viszont ügyelj arra is, hogy ez ne vegyen el minőségi időt a családodtól.

 

Légy felkészült! Sajnos gyakran előfordul, hogy bármennyire is ügyeltél a részletekre, ha váratlan fennakadás következik be, a problémát azonnal orvosolni kell. Ilyenkor bárhol is legyél, a munka az első, de ne feledd: ez az idő elsősorban a családról és a kikapcsolódásról szól!

 

A kapcsolati tőke megléte az, ami segíthet a szabadság alatti, munkával összefüggő stressz csökkentésében. „Gondoljunk arra, hogyha váratlan nehézségekkel kell szembenéznünk, akár a munkában, akár a privát életünkben, megfelelő ismertségekkel könnyen találhatunk olyasvalakit, aki feloldja a problémás helyzetünket, és segít. Épp ezért fontos, hogy mind a munkánkban, mind a kapcsolatépítésnél is tudatosak legyünk. – mondja Avidor András networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.

 


Tags: ,

  • Megosztom