Növekedést várunk – interjú Faludi Péterrel

A változásban mindig ott van a lehetőség, a kérdés, hogy ki és milyen gyorsan képes változtatni és alkalmazkodni – mondja Faludi Péter. A Havas Media médiaigazgatója szerint az lehet nyertes, aki jól taktikázik.

 

A RECMA szerint a világ leg- gyorsabban fejlődő ügynöksége vagytok, 19,7 milliárd dolláros forgalommal, tavaly 14 százalékos növekedést produkáltatok. Idehaza is lehet ezt a lépést tartani, vagy a magyar piacon most más szelek fújnak?

 

– A magyar piac sem kivétel, komoly lehetőségeket látunk magunk előtt. A tavalyi év rendkívül kiemelkedő volt, az idei a konszolidációról szólt, hiszen sok változáson ment keresztül a cég. A következő év várakozásaink szerint növekedést hoz. Megerősített menedzsmenttel és stabil csapattal vágtunk bele az idei tárgyalási és tenderidőszakba.

 

– Sok minden történt a médiában az utóbbi években idehaza: hihetetlen mértékű volt a koncentráció a piacon. Picit olyan, mintha az egész média megsínylette volna az elmúlt éveket. Ti hogy látjátok?

 

– Igaz a klasszikus mondás, hogy a változásban mindig ott van a lehetőség, a kérdés, hogy ki és milyen gyorsan képes változtatni és alkalmazkodni. A siker kulcsa egyszerű, de a döntéseket meghozni már nagyon nehéz. Aki ebben jól taktikázik, az lesz a nyertese a következő időszaknak. Úgy látom, a Havas Mediának biztos jövőképe és stratégiája van, nem véletlen, hogy ezt a csapatot választottam, közel 12 év médiasales után.

 

– A politika manapság erősen beavatkozik a médiabiznisz alakulásába. Mennyire befolyásolja mindez a média és az ügyfelek kapcsolatát? Nem lettek visszafogottabbak, kimértebbek az ügyfelek?

 

– Kevés olyan iparág van ma hazánkban, amely ekkora figyelmet kapott volna. A politikai erőtér jelentősen befolyásolta a médiaszakmát, számos döntésben és sok beszélgetésben már-már mindennapossá vált a politikai megközelítés. A problémát a sok és folyamatos szabályozói változás jelentette az elmúlt időszakban. Jelenleg is több területen látunk bizonytalanságot, ami megnehezíti a jövő éves tervezést, gondoljunk csak a rádiós és a közterületi piacra. Ügyfeleink számára egy ilyen környezetben felerősödik az ügynökség szerepe, hiszen hiteles és felelős partnerként szolgáljuk ki őket, és szállítjuk a megoldást, ha kommunikációról van szó. Nem érezzük, hogy ügyfeleink visszafogottabbak, vagy kimértebbek lennének, több párbeszédre és közös gondolkodásra van szükségük.

 

– Az egyik nagy tévés sales house növekedést, a másik pedig csökkenést vár a tévés reklámpiacon az idén. Mindeközben az R-time új árazást vezet be. Szerintetek hogyan alakulhat a tévés piac?

 

– Mindig az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor fény derül a tévés árakra, amikor publikálnak, vagy elkezdenek kommunikálni a sales house-ok. Érdemes mindig egy kicsit az adatok és a stratégia mögé nézni. Alapvetően a kereslet-kínálat mindenkori alakulása határozza meg, hogy mi fog történni. Ebből a két faktorból a kínálat az, amelyre valódi kompetenciái vannak a sales house-oknak. A kereslet pedig egy erős becslés, és néha taktikai számháború, amely a kereskedelmi politikát hivatott alátámasztani. Erősebb évet várunk a tévés hirdetői piactól, számos gazdasági makroszám és az első briefek is ezt mutatják.

 

– A digitális hirdetési piac 2015-ben beelőzte a tévét, de a nagy pénzt a Google és a Facebook viszi el ebből. Mit gondolsz, mekkora változások várhatók még a digitális piacon?

 

– A digitális piac további (két számjegyű) növekedés előtt áll, azonban az elmúlt években jelentősen megváltozott az egyes eszközök aránya. A klasszikus displaypiac tovább zsugorodhat, ám a programmatic térnyerésének köszönhetően új lendületet kaphat, ez pedig segítheti a hazai médiatulajdonosokat a globális szereplőkkel szemben.

 

Az interjút teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatja el.

 

Simon Krisztián

  • Megosztom