Nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele

Júniusban 1,0 százalékkal csökkent a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma, a belföldiek által eltöltötteké viszont 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

 

A forgalom alakulásában szerepet játszhatott a kedvezőtlen időjárás és az is, hogy júniusban nem volt hosszú hétvége. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

Az idén júniusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, és 1,4 milliót tett ki.

A vendégéjszakák 82 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,1 százalék-os volt. A külföldivendég-éjszakák száma a Budapest–Közép-Duna-vidék, a Közép-Dunántúl és a Tisza-tó régióban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett. A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2 százalékkal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mérséklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál 6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30 százalékról 28 -ra csökkent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 64,8 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 6,7 százalékkal (47 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5,0 százalékkal (28 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 30 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 11 százalékkal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 5,5, a belföldi 4,1 százalékkal bővült. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet, 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az idén június 30-án az előző év azonos időpontjához képest: 3321 kereskedelmi szálláshely 91,5 ezer szobával várta a vendégeket, ami közel változatlan. A pályázati lehetőségek is közrejátszhattak abban, hogy átrendeződés figyelhető meg a szállástípusok között: a panziók száma jelentősen emelkedett, míg a többi szállástípus egységszáma csökkent. 2018. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 5,3 százalékkal több, összesen közel 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4 (6,7 millió), a belföldi vendégek 6,8 százalékkal több (6,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal, 57,2 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 10 százalékkal magasabb – 218 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9,0 százalékkal nőtt, és megközelítette a 125 milliárd forintot – írta a turizmus.com.

  • Megosztom