Nőtt a 4G lefedettség

Már közel 2700, hatezer főnél kisebb lélekszámú településen elérhető a Telenor 4G szolgáltatása a társaság által 2017-ben végrehajtott, jelentős fejlesztéseknek köszönhetően. Idén a Telenor 170 új bázisállomáson kapcsolta fel a 300 Mbps-os maximális letöltési sebességet biztosító 4G+ szolgáltatást, ami már több mint 100 településen érhető el, és Budapesten tovább javult a beltéri (deep indoor) 4G lefedettség is.

A Telenor magyarországi 4G-hálózatának kültéri lakossági lefedettsége[1] elérte a 99 %-ot[2]. Az idei hálózatfejlesztések eredményeként a vállalat mintegy 450, ezer főnél kevesebb lakossal bíró településre, és több mint 110, ezer és hatezer fő közötti településre vitte el a 4G hálózatot.

Jelenleg összesen 1573 ezer főnél kisebb lélekszámú települést, 1112 ezer-hatezer fős települést, és 142, tízezer lakosnál népesebb várost fed le a Telenor 150 Mbps-os letöltési sebességet kínáló 4G mobil adatkapcsolattal.

Az arra alkalmas készülékek számára akár 300Mbps-os letöltési sebességet[3] tesz lehetővé a 4G+ szolgáltatás, amelyet az idén 170 új bázisállomáson aktiváltak a Telenor munkatársai, így az mostanra több mint 880 bázisállomáson érhető el országszerte. Ma már mintegy száz hazai településen érhető el a 4G+ a Telenor ügyfelei számára, és a vállalat már sikeres teszteket végzett a sebesség további növelésére, amelyek révén 450Mbps-re növelhető az elméleti maximális letöltési sebesség. A sebességnövelés egy mobilszolgáltató számára azért kiemelkedő fontosságú, mert segítségével egy-egy bázisállomás közelében még több ügyfelet tud kiszolgálni szélessávú mobilinternettel.

Nem csak a nagyvárosoktól távoli régiók lefedettsége javult az idén a hálózatfejlesztéseknek köszönhetően: Budapesten a Telenor kilencven darab olyan bázisállomást helyezett üzembe, amelyek a kedvező hullámterjedési tulajdonsággal bíró 800 megahertzes LTE frekvenciát használják, ezáltal jelentősen javította a fővárosi beltéri – deep indoor – lefedettséget. Azt épületek több fallal elválasztott, belső helyiségeiben mért lefedettség az év eleji 83%-ról 88%-ra emelkedett és a további fejlesztési terveknek megfelelően még tovább növekedik majd.

  • Megosztom