Non-spot trendekkel folytatódik a BrandMania

Elindult a BrandMania új évada, az RTL Klub magazinműsorában ezúttal annak járt utána a stáb, hogyan alakult a non-spot reklámok piaca. A hazai sorozat reneszánsz kedvezően hat erre a hirdetési formára és a műsorból az is kiderül, hogy miért jó a non-spot reklámoknak, ha sok platformon fogyasztjuk a videós tartalmakat.

A magyar televíziós reklámpiac 2018-ban 60 milliárd forintos volt, ebből 3,7 milliárd forintot költöttek nem hagyományos reklámokra, szponzorációra és termékmegjelenítésre, ez 10 százalékos növekedés éves szinten. Kovács Krisztián, a MEME elnöke elmondta, hogy a non-spot reklámok közé tartozik minden, nem hagyományos hirdetés, így a klasszikus szponzoráció, a termékelhelyezés, de például a virtuális reklám is. A szakember beszélt arról is, hogy érezhetően nőnek a hirdetői igények és a tévés reklámpiacon jól látható szeletet hasít ki magának ez a megoldás.

Bakcsy Szilárd, az RTL Magyarország non-spot és digitális igazgatója a BrandMania stábjának nyilatkozva elmondta, hogy a non-spot piac most már évek óta növekszik, és minden adott ahhoz, hogy ez így is maradjon. Egyre több saját gyártású műsor kerül képernyőre, és ez húzza magával a piacot, hiszen a legjobb non-spot megjelenéseket ezekben lehet megvalósítani.

A tévé még mindig elképesztően népszerű Magyarországon, tavaly naponta átlagosan 4 óra 40 percet töltöttek a képernyő előtt a magyarok. A hirdetői aktivitás is elképesztő, a múlt évben egy néző naponta átlagosan 133 reklámfilmmel találkozott, tehát hatalmas a reklámzaj.

Annyira zsúfolt egy-egy reklámblokk, hogy próbálnak kilépni ebből a hirdetők – fogalmazott Piros Máté, az AMC Networks kereskedelmi igazgatója. Aki nem szeretne jelen lenni ebben a nyüzsgésben, hanem olyankor akarja felhívni magára a figyelmet, amikor a néző esetleg jobban tud koncentrálni a termékére, az elindul non-spot felé – tette hozzá.

Török Eszter, a Sony Pictures Television Networks CE non-spot értékesítési vezetője szerint egyre nagyobb a non-spot népszerűsége, egyre több hirdető oldaláról igény az, hogy minél szorosabban tudjanak olyan tartalomhoz kapcoslódni, amit ők választanak ki, illetve az, hogy kitűnjenek reklámzajból. A termékelhelyezés jó példa arra is, hogy mindegy, milyen paltformon fogyasztják az adott tartalmat, az mindig benne lesz.

Oláh Kornél, az Opel Magyarország marketing igazgatója szerint a non-spotot az hívja életre, hogy annyira telítettek a reklámsávok, hogy nagy a tülekedés, valami különlegeset kell nyújtani, hogy elérjék a márkák a fogyasztókat. Bognár Vera, a Nestlé Hungária digital and media menedzsere pedig arról beszélt a stábnak, hogy egy jól sikerült szponzoráció vagy termékelhelyezés esetén, a márka észlelhetősége magasabb, mint egy 12 perces reklámblokkban.

A BrandMania legújabb adásából kiderül az is, hogy milyen jövője lehet a non-spot hirdetéseknek és szóba kerül az is, hogy vajon a televízió képernyőjén kell-e keresni a jövőjüket.

A BrandMania legújabb adása elérhető az RTL Moston, ide kattintva.

  • Megosztom