Non-spot trendek nyomában a BrandMania

Bár még mindig csak a teljes tévés reklámpiac kis szeletét adják a non-spot megjelenések, folyamatosan nő az erre költött összeg. A BrandMania stábja utánajárt, hogy mi áll a termékelhelyezés, műsorszponzoráció növekvő népszerűségének hátterében és azt is megmutatja, hogy a nagy márkák hogyan élnek ezzel a lehetőséggel.

A múlt évben 9 százalékkal, 3,7 milliárd forintra nőtt a hazai tévés non-spot reklámbevétel a MEME és az EY közös jelentése szerint. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években tapasztalt bővülés folytatódott, és egyre nagyobb szerepet kap a hirdetők marketing stratégiájában ez az eszköz.

A BrandMania stábjának nyilatkozva Kovács Krisztián, a MEME elnöke elmondta, hogy nyilván jóval többet igényel egy ilyen kampány megrendelése, mint a hagyományos félperces reklámoké, hiszen több fél együttműködéséről van szó, azonban többet is hoz vissza, mivel más minőségű kötődés alakulhat ki a márka és a fogyasztó között.

Tulik Ágnes, a Törley Pincészet marketing és kommunikációs vezetője arra hívta fel a figyelme, hogy a nagy reklámzajban megjelenő klasszikus spotokkal az ismertség növelése a cél, a non-spottal azonban ennél több lehetőség is van. Kelemen-Tűz Gabriella, a Renault Hungária marketing menedzsere szerint a non-spot megjelenésekkel a tényleges, mindennapi életben tudják megmutatni a márkák, mire képes, amit eladnának.

A hirdetők akár hajlandóak versenyezni is ezekért a felületekért, ez régebben elképzelhetetlen volt – mondta el a BrandMania stábjának Bakcsy Szilárd, az RTL Magyarország non-spot és digitális igazgatója. Hozzátette, hogy míg korábban az volt a jellemző, hogy egy hirdető szerette megvárni az első évadot és a következőhöz csatlakozott, addig ma már erre nincs idő.

Kijelenthető, hogy egyszerűbb út a 30 másodperces klasszikus reklámspotot használni, de sokan úgy készülnek már egy kampányra, hogy elkészítik a műsortámogatói spotot – jelezte Baron Ágnes, a Discovery Networks brand partnership coordinator-a.

Mottl-Molnár Orsolya, a Heineken Hungária senio brand menedzsere szerint a sör szerencsés kategória non-spot szempontból. Tavaly nagyon jól működött a cégnek A mi kis falunk című sorozatban való megjelenés, mivel a termékük organikusan illeszkedett a környezetbe.

Oláh Kornél, az Opel Magyarország marketingigazgatója is elmondta, hogy nőtt a non-spot aktivitásuk tavaly, az utolsó negyedévben például benne voltak az X-Faktorban, mint autós támogató partner.

Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy jelen pillanatban a Cápák közt című show-t támogatják, együttműködésben a produceri irodával és tévés csatornával. Hangsúlyozta, hogy a kulcsszó a relevancia, olyan műsorhoz kell kapcsolni a márka nevét, ami releváns számára. Hozzátette azt is, hogy fontos a közös építkezés, nem elég csak odadobni az ötletet a produkciós irodának és a tévécsatornának, hogy valamit hozzon létre, a megrendelőnek is aktívan szerepet kell vállalni ebben.

A műsor második felében pedig egy igen örvendetes trenddel és annak reklámpiacra gyakorolt hatásaival foglalkozott a stáb. A saját gyártású sorozatok száma nőtt, ami természetesen pozitívan hat a non-spot költésekre is.

A BrandMania legújabb adásának ismétlését megnézheti szombat délelőtt 11:45-kor az RTL Klubon, vagy ide kattintva.

  • Megosztom