Nőket oktat a Vodafone

A Vodafone új kezdeményezésének részeként világszerte 26 országban, köztük Magyarországon is indít kurzust programozási ismeretekről 14-18 év közötti diáklányok számára.

 

A munkaerőpiacon egyre nagyobb az igény a műszaki és reál ismeretekre, a Vodafone Magyarország ezért is fordít kiemelt figyelmet a jövő generációjának képzésére, támogatására. A szolgáltató júniusban szervezte meg a KódGarázzsal együttműködésben első, rendkívül sikeres egy hétig tartó táborát, a TelcoCamp-et, melynek során 12-14 év közötti gyerekek tanulhattak bele a mobilalkalmazás-fejlesztésbe.

 

Azonban a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikus szakokon a folyamatosan növekvő munkaerő-piaci igény ellenére a nők részvétele még mindig rendkívül alacsony.

 

Ezért hívta életre a Vodafone az eddigi legnagyobb léptékű, nemzetközi programot a Code First: Girls együttműködésében, amely szervezet személyes oktatást nyújt tizenéves lányoknak programozásról Európában, Indiában, a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és Ausztrália térségében is, idén nyáron pedig hazánkba érkezik.

 

Augusztus 28. és 31. között kerül sor az első ingyenes képzésre Budapesten, amelynek keretében 15 fiatal lány nyerhet bepillantást a kódolás világába – a négy napos workshop alatt a diákok olyan programozási nyelvekről és fejlesztői programokról sajátíthatnak el alapismereteket, mint a html, a CSS, a GitHub és a Bootstrap, az oktatás zárultával pedig akár saját weblapot fejleszthetnek.

 

Ezek az ismeretek új kapukat nyithatnak a tizenéves lányok számára, hiszen a programozás napjainkra az egyik legkeresettebb készséggé vált: a betöltésre váró programozói pozíciók fele nem technológiai szektorokban nyílik meg, mint például a pénzügy, vagy akár az egészségügy, ráadásul egy közelmúltban végzett kutatás szerint a programozás ismerete a jelölt bérét is jelentősen növelheti.

 

„Vitathatatlan, hogy a munkaerő-piac a digitális forradalom következtében teljes mértékben átalakul”- mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese. „A kódolás ismerete jelenleg óriási előnyt jelenthet egy munkavállaló számára, a jövőben viszont rengeteg munkakör esetében egyenesen elengedhetetlen lesz, így a mi felelősségünk felkészíteni a következő generációt ezekre az új feladatokra.” – tette hozzá.

 

Ez pedig igen nagy felelősség, hiszen idén már az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nők részvétele csökkenő tendenciát mutat egy olyan területen, amely globálisan növekszik. A legtöbb országban még mindig többségében férfiak végeznek a műszaki és reál ismereteket oktató egyetemi kurzusokon.

Magyarországon sincs ez másképp, a nők aránya a felsőoktatásba jelentkezők között 2015/2016-ban még mindig az informatikai (12%) és a műszaki (24%) területeken volt a legalacsonyabb.

 

Ezen változtatna Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese is:

„Itt Magyarországon nincs hagyománya annak, hogy a lányok a műszaki, természettudományos tantárgyakat vagy épp a matematikát válasszák. Szeretném bátorítani a magyar diáklányokat, hogy felejtsék el a sztereotípiákat és gondoljanak ezekre a területekre is alternatívaként, tanuljanak kódolni, hiszen ennek köszönhetően sokkal változatosabb karrierválasztási lehetőségek várják majd őket.” – mondta.

 

A Vodafone számára mindkét érintett terület – a női egyenjogúság és a fiatalok technológiai ismereteinek bővítése – kulcsfontosságú és elengedhetetlen a vállalat tízéves fenntartható üzleti céljainak eléréséhez. Itthon is kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a kérdésekre, így például a ReConnect programmal rugalmasságot és részmunkaidőt kínálva segítenek közép- és felsővezetői munkakörökbe visszatérni olyan nőknek, akiknek nagyvállalati karrierje több évre megszakadt, jellemzően gyermekvállalás, illetve saját- vagy családi vállalkozásban eltöltött idő miatt.

 

A következő generáció támogatására indította el a Vodafone Magyarország Alapítvány 2015-ben a Digitális Iskola Programot, amelynek célja a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése, csökkentve ezáltal az egyre meghatározóbb digitális szakadékot.

 

A Vodafone Code First: Girls augusztusi kurzusára a digitaliscsalad.hu weboldalon egy kvíz kitöltésével jelentkezhetnek az érdeklődők, az ősz folyamán pedig további programok indulnak Budapesten és Miskolcon, a Vodafone második otthonában is.

 

 

Az Code First: Girls kezdeményezésről

 

A Code First: Girls többszörösen díjazott kezdeményezés, amely vállalatok és nők bevonásával azon munkálkodik, hogy növelje a nők arányát a technológiai területeken. Ennek érdekében ingyenes programozási kurzusokat biztosít fiatal nőknek, valamint fizetett tanfolyamokat indít mind férfiak, mind pedig nők számára. A kezdeményezés részeként a vállalatokat tanácsokkal látja el a szükséges technikai készségekkel rendelkező munkavállalók megszerzése tekintetében, valamint egy több mint 5500 női tagot számláló, technika iránt érdeklődést mutató közösséget tart fenn. Az Egyesült Királyságban a nők számára a legtöbb ingyenes programozási tanfolyamot biztosító szervezetnek számít. Az elmúlt három év során több mint 2,5 millió GBP értékű ingyenes technológiai oktatást biztosított; több mint ötezer nőt tanított meg ingyenesen programozni, valamint vállalatokat segített hozzá, hogy cégük számára jobb technikai készségekkel rendelkező munkatársakat találhassanak és képezhessenek ki. A Code First: Girls Magyarországon a Vodafone helyi munkatársainak nyújt online tréninget kódolás oktatásához szükséges ismeretekkel.

  • Megosztom