Népszerűtlen kiva, népszerű kata

Nem ismerik eléggé, ezért választották kevesen a kivát a minisztérium szerint. Viszont a katába már 51 ezren átjelentkeztek.

Elindult az új kisvállalati adó, a kiva, de az első évben alig 10 ezren választották. Nem csak a szűk határidő, a kormány által kínált új szemlélet miatt sem nyerte el a cégek tetszését az adónem. A feketemunka adója még mindig olcsóbb, mint hogy a munkaügyi mellé a szigorúbb adóellenőrzést is sokan bevállalják – írja az Origo.

“A nemzetgazdasági tárca bízik abban, hogy miután az alkalmazás során a könyvelői szakma is jobban megismeri ezt az adózási szemléletet, a későbbiekben lényegesen bővül majd az új adónemet választók száma” – írta a portál megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új szemlélet lényege az, hogy nem külön adóztatja meg a munkát és a cég nyereségét, hanem összevontan. Mindezt a pénzforgalom alapján, vagyis az adót az után kell kifizetni, hogy a céghez ténylegesen befolyt-e az összeg, és nem az alapján, hogy a számlákat kiállították és befogadták-e.

Az Origo szerint cégek érthetően nem álltak át tömegével az új adóra úgy, hogy a kormány még tavaly decemberben is módosított a törvényen, január 15-ig pedig már jelentkezni kellett volna rá. “Új konstrukció még, nem bíznak benne sokan. A kisebb vállalkozások gyakran egymást kérdezik a bevált módszerekről, az új adó többek közt ezért sem arathatott osztatlan sikert” – magyarázta Gerhát Mihály, a KPMG adószakértője.

A kivánál nagyobb sikerrel rajtolt a katának becézett tételes adó, amelyet a minisztérium szerint 51 ezren választottak eddig. A katázásra ráadásul év közben is át lehet állni, vagyis az első évben ennél jóval nagyobb számban lehetnek majd az új adót választók. Részben a kata is vihetett el vállalkozásokat a kiva elől, mivel van egy olyan szűk kör, amely mindkét adónem választására jogosult.


Tags: , ,

  • Megosztom