Nemzetközi szövetség küzd a hömpölygő műanyagokkal

Műanyag és más fogyasztási cikkeket gyártó nemzetközi vállalatok január 16-án új szervezetet alapítottak, hogy előmozdítsák a környezetet, főként az óceánokat szennyező műanyag hulladékok felszámolását.

A jelenleg közel 30 tagvállalatból álló Alliance to End Plastic Waste (AEPW) elnevezésű szövetség több mint 1 milliárd dollárt különít el a műanyag hulladék felszámolására, amely összeget terveik szerint másfél milliárd dollárra növelik az elkövetkező 5 évben.

A Szövetség a műanyag hulladékok minimalizálását és kezelését lehetővé tevő megoldásokat fejleszt és dolgoz ki, valamint a körkörös gazdaság megteremtésének elősegítésével előmozdítja a használt műanyagok feldolgozásának lehetőségeit. A Szövetség tagjai észak- és dél-amerikai, európai, ázsiai, délkelet-ázsiai, afrikai és közel-keleti nemzetközi nagyvállalatok.

„Mindenki egyetért azzal, hogy a műanyaghulladék nem lehet része az óceánjainknak, sem a környezetnek. Ez egy olyan komplex és komoly globális kihívás, amely azonnali cselekvést és erős vezetést igényel. Az új szövetség az eddigi legnagyobb átfogó erőfeszítés a környezetben lévő műanyag hulladékok megszüntetésére„ – nyilatkozta David Taylor, az Igazgatóság elnöke, a Procter&Gamble elnök-vezérigazgatója és az AEPW elnöke. „Sürgetek minden kis- és nagyvállalatot, bármely régióból és ágazatból, hogy csatlakozzanak hozzánk” – tette hozzá.

„A történelem már megmutatta nekünk, hogy az ipar, a kormányzati és nem kormányzati szervezetek közötti kollektív fellépés és partnerség innovatív megoldásokat nyújthat egy ilyen globális kihívásra” – mondta Bob Patel, a LyondellBasell vezérigazgatója és az AEPW alelnöke. „A műanyaghulladék kérdése világszerte látható és érezhető. Foglalkozni kell vele, és úgy véljük, itt az idő a cselekvésre.”

A nonprofit Szövetség műanyagot gyártó, használó, értékesítő, feldolgozó valamint újrahasznosító vállalatokat tömörít. Ilyenek a vegyi és műanyaggyártók, a fogyasztási cikkeket gyártók, a kiskereskedők, az átalakítók és a hulladékgazdálkodó cégek, vagyis a teljes a műanyag értéklánc. A Szövetség alapító stratégiai partnere a World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért).

A Szövetség egyúttal bejelentette az első projektjeit és együttműködéseit, amelyek számos megoldást kínálnak a műanyaghulladék felszámolására:

Városokkal való együttműködés az integrált hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításához azokon a nagyvárosi területeken, ahol hiányos az infrastruktúra, különösen azoknak a folyóknak a mentén, amelyek nagy mennyiségű, nem kezelt műanyaghulladékot szállítanak a szárazföldről az óceánba. A munka magában foglalja a helyi önkormányzatok és érdekképviseletek bevonását, illetőleg olyan fenntartható gazdasági modellt eredményez, amely több városban és régióban is alkalmazható. A Szövetség partnerségi viszonyt ápol a magas műanyagszivárgással küzdő városokkal, továbbá együttműködik egyéb városi kezdeményezésekkel, például az Indonéziában tevékenykedő Project STOP-pal.

A Circulate Capital által finanszírozott Inkubátorhálózat szerepet vállal az óceánba jutó műanyaghulladék megakadályozását biztosító technológiák fejlesztésében és népszerűsítésében. Mindemellett olyan hulladékgazdálkodási és újrafeldolgozási üzleti modellen dolgozik, amely a beruházások elősegítése végett csővezetékhálózat kiépítését tűzte célul, kezdetekben a délkelet-ázsiai régióra fókuszáltan.

Nyílt forráskódú, tudományos alapú globális információs projekt kidolgozása a hulladékgazdálkodási projektek globális támogatására, megbízható adatgyűjtéssel, mérőszámokkal, szabványokkal és módszerekkel, melyek segítenek a kormányoknak, vállalatoknak és befektetőknek a műanyaghulladék környezetbe kerülésének megakadályozásában. A Szövetség szorgalmazza az együttműködést vezető akadémikus kezdeményezésekkel és további hasonló adatgyűjtéssel foglalkozó szervezetekkel.

Az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetekkel létrejött kapacitásteremtő kollaborációval közös tréningek és workshopok hozhatók létre kormányzati tisztviselők és egyéb közösségvezető személyek számára, ami segít a lokálisan égető kérdések felismerésében és a lehető leghatékonyabb megoldás realizálásban.

Támogatást nyújt a Renew Oceans programhoz, hogy segítse a helyi befektetéseket és a résztvevők elkötelezettségét. A programot arra hozták létre, hogy a műanyag hulladékot még azelőtt kiszűrjék a vízből, mielőtt a tíz legnagyobb, a szárazföldi hulladék túlnyomó részét szállító folyóból, azok elérnék az óceánt. A kezdeti munkák a Renew Ganga projektet támogatják, azt a kezdeményezést, ami mögé a National Geographic Society is beállt.

Az elkövetkező hónapokban a Szövetség további beruházásokat és fejlesztéseket hajt végre négy kulcsfontosságú területen:

  • Infrastruktúra-fejlesztés a hulladék gyűjtésére és kezelésére, valamint az újrahasznosítás növelésére;
  • Innovatív technológiák fejlesztése, valamint terjesztése, amelyek megkönnyítik az újrafeldolgozást és a műanyag visszanyerését, és értéket állítanak elő használt műanyagból;
  • A kormányok, a vállalatok és a közösségek oktatása és mozgósítása;
  • A már környezetben lévő műanyaghulladékok koncentrált területeinek tisztítása, különös tekintettel a hulladékok főbb csatornáinak, azaz a folyóknak a megtisztítására, amelyek szárazföldi műanyag hulladékot szállítanak a tengerekbe.

„A sikerhez számos ágazaton átívelő együttműködésre és összehangolt erőfeszítésre lesz szükség – köztük néhány rövidtávú céllal, de még több hosszú távon megtérülő beruházással. A műanyag hulladékok környezetbe integrálása és egy műanyagra fókuszáló körkörös gazdaság létrehozása megköveteli mindenki részvételét a teljes fogyasztói értékláncban, különösképp a vállalkozások, a kormányok és a közösségek hosszú távú elkötelezettségét. Egyetlen ország, cég vagy közösség sem képes ekkora feladattal egymaga megbirkózni” – mondta a Veolia vezérigazgatója, Antoine Frérot, az AEPW alelnöke.

Az Ocean Conservancy kutatása azt mutatja, hogy az óceánba jutó műanyaghulladék 80%-a eredetileg szárazföldi szemét, melynek nagy többsége a folyókból kerül a tengerbe. Egy másik tanulmány becslése szerint pedig az óceánba ömlő műanyag szemét több, mint 90%-a tíz nagy folyóból jut el az óceánba: nyolc Ázsiából, kettő pedig Afrikából. Az óceánokban lévő műanyaghulladék 60%-a az öt délkelet-ázsiai országból származhat.

„Habár céljaink globálisak, eredményesek akkor lehetünk, ha a Föld azon részeire fókuszálunk, ahol a legnagyobb a kihívás. A leghatékonyabb gyakorlatok megosztásával elősegítjük, hogy erőfeszítéseink világszerte bővíthetők legyenek.” – mondta Peter Bakker, az Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért

alapítója és elnöke.

Az alábbi vállalatok a Szövetség alapító tagjai: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia és Versalis (Eni).

  • Megosztom