Nem tudnak megnyugodni a magyarok

A magyarok 82 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a dolgok mennek az országban, a legtöbben az egészségügy állapota miatt aggódnak leginkább. Világviszonylatban az emberek többsége (61%) szerint rosszul mennek a dolgok hazájukban az Ipsos felmérése szerint.

 

A kutatócég What Worries the World (WWW) felmérése alapján kijelenthető, hogy a legpesszimistábbak: Mexikó, Franciaország (89%) és Brazília (84%). A magyarok 82%-a elégedetlen az itteni helyzettel, az olaszokkal azonos mértékben vagyunk borúlátóak.

 

Az összesített vélemények azt mutatják, hogy a világban a munkanélküliség a legnagyobb gond (39 százalék említi). Nálunk ez viszont csak a problémarangsor negyedik helyén szerepel, 28 százalékos említéssel. Ennél sokkal aggasztóbbnak tartják a magyarok – minden más ország lakóit megelőzve – az egészségügy állapotát (63%), amit a pénzügyi és politikai korrupció (53%), valamint az elszegényedés és a társadalmi egyenlőtlenség (51%) követnek, utóbbiban szintén élen állva ezzel az országok között.

 

Érdekes eredmény, hogy Peruban a bűnözés (75%), Törökországban pedig a terrorizmus miatti félelem (74%) vezeti a rangsort, míg Spanyolországban a munkanélküliség miatt aggódnak leginkább az emberek (71%). Az adatokból az is kiderül, hogy a félelmek sok esetben nem a tényekre támaszkodnak. Dél-Koreában például viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta (csupán 4%), mégis a koreaiak 57%-a retteg, hogy elveszíti a munkahelyét. Annyian, mint Dél-Afrikában, ahol jóval magasabb a munkanélküliség (25%).

 

De ellenpélda is akad: Spanyolországban is a foglalkoztatás mértéke aggasztja leginkább az embereket (71%), míg a tanulmányban érintett nemzetek közül a valóságban is itt a legnagyobb a munkanélküliség (19%). A migráció a németeknél okozza a legtöbb fejtörést (38%), pedig a 2015-ös ENSZ adatok szerint Németországban alacsonyabb a migránsok aránya a népességben (15% alatti), mint sok más vizsgált nemzetnél. A szeptemberi adatokhoz képest nem sok változás történt a fentiekben, továbbra is az egészségügy állapota miatt aggódnak nálunk az emberek, annyi kiegészítéssel, hogy kicsit emelkedtek a számok: 79%-ról 82%-ra a rossz irányt érzékelők és 59%-ról 63%-ra az egészségügy helyzetét kritikusnak ítélők. Nemzetközi fronton is a munkanélküliség a top spot, egy százalékponttal magasabb, 39%-os értéken.

  • Megosztom